Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Kultura

»Skupine umetnikov na alternativni sceni morajo biti, če hočejo delovati, odločne. To so skupine z integriteto in inteligenco, ki znajo izigrati sistem.«

Irvine Welsh: »Danes Trainspotting verjetno ne bi bil niti objavljen.«

Škotski pisatelj, avtor kultnega romana Trainspotting

Irvine Welsh je te dni v Ljubljani predstavljal svojo zbirko kratkih zgodb Pogreto zelje. Gre za zbirko zgodb, ki jih je napisal v zadnjih 20 letih in dobro ponazarjajo vse mojstrstvo jezika in naracije, ki ga premore ta škotski pisatelj. Z Welshem smo se pogovarjali o Trainspottingu, o njegovih drugih literarnih delih in tudi o splošni družbeni klimi v Britaniji in na Škotskem. Trdi, da so razmere in klima za ustvarjanje slabe.

Renton, Sick Boy, Spud in Begbie. Ti junaki iz Trainspottinga – govori o skupini mladih, ki se drogirajo in še drugače uničujejo – so se vtisnili v spomin tudi zaradi filmske priredbe romana. K njim se, nenavadno, vračate še v drugih svojih knjigah.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.