Vanja Pirc  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 36  |  Kultura

Slovenski levi

Kako so letošnji, že 70. beneški filmski festival še posebej zaznamovali Slovenci in njihovi pozivi k strpnosti, tako k čezmejni kot tudi tisti med nami samimi

Rok Prašnikar alias Zoran.

Rok Prašnikar alias Zoran.

»Huh, na čevlje sem pa čisto pozabil,« je v torek okrog enih popoldne malce v zadregi ugotavljal Rok Prašnikar. Droben, rjavolas osemnajstletnik iz Zgornje Kungote je bil zadnja štiri leta dijak dramsko-gledališke smeri umetniške gimnazije v Novi Gorici, nedavno pa je uspešno prestal sprejemne izpite za študij igre na ljubljanski AGRFT. Pokazal je navzdol, na svoje bele najkice. »Včeraj sem imel še zadnji maturitetni izpit in sploh nisem imel časa pomisliti na čevlje. Zdaj pa sem tu, v Benetkah, in kar malo zaskrbljen, ker so vsi tako lepo oblečeni, jaz pa v supergah …« je razmišljal na glas.

A ne za dolgo. Že hip zatem je njegov obraz razsvetlil nasmešek do ušes. Čez pičlo uro se je le kakih 50 metrov stran obetala premiera njegovega prvega filma, in to v polni dvorani, ki sprejme 1300 gledalcev. Še prej ga je čakala hoja po rdeči preprogi. Zato je, preden se je odhitel preobleč v črne hlače in suknjič, h katerima je potem res nosil prej napovedane bele superge, še malce izkoristil sproščeno vzdušje. V roke je prijel puščice za pikado in jih nekajkrat vešče zalučal v tarčo.

Ta je bila postavljena sredi vrta ene od veličastnih vil na beneškem otoku Lido, ki so jo za teden dni, za čas letošnjega, že 70. beneškega filmskega festivala, najstarejšega in enega najpomembnejših na svetu, začasno preimenovali v Casa Zoran, po slovensko Hiša Zoran. In ime je pravzaprav dobila ime po njem – no, po njegovem filmskem junaku, izjemno sramežljivem fantu Zoranu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.