Denis Vičič

 |  Mladina 40  |  Kultura

So na zatožni klopi Pussy Riot ali Rusija?

Dokumentarni film o članicah ruske umetniške skupine Pussy Riot, ki so bile zaradi performansa v moskovski katedrali obsojene na dve leti zapora

Članice Pussy Riot so lani s svojo »pankovsko molitvijo« v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika prosile devico Marijo naj uniči Putina in postane feministka. Zato so grdo kaznovane.

Članice Pussy Riot so lani s svojo »pankovsko molitvijo« v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika prosile devico Marijo naj uniči Putina in postane feministka. Zato so grdo kaznovane.
© Profimedia

Lahko umetnost kaj spremeni? Za mlada ruska dekleta, ki so se v feministični umetniški kolektiv zbrala po tem, ko je septembra 2011 postalo jasno, da bo po Dmitriju Medvedjevu, ki je na predsedniškem položaju Rusije nasledil Vladimirja Putina, ponovno zavladal Putin, o tem ni dvoma. Preden so postala del Pussy Riot, so nekatera sodelovala v umetniških performansih Vojne, ruske umetniške skupine, ki sta jo leta 2006 ustanovila Oleg Vorotnikov in Natalija Sokol in je znana po provokativnih, bolj ali manj umetniških akcijah, usmerjenih proti avtoritetam. Ena takih je bila denimo javni seks petih parov ob nagačenem medvedu v ruskem muzeju biologije tik pred ruskimi predsedniškimi volitvami leta 2008, na katerih je zmagal dotedanji premier Medvedjev, ki se je v času predsedovanja vladi zavzemal za večjo rodnost v Rusiji. Proti umetnikom Vojne je bilo začetih več kot dvajset policijskih preiskav, mnogi so bili večkrat priprti ali poslani v zapor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.