Saša Eržen

13. 12. 2013  |  Mladina 50  |  Kultura  |  Hudo

Človeški siri

Smrdljiva umetniška dela

© Arhiv Mladine

Kožo si delimo z bakterijami. Najbolj številne in raznolike najdemo na predelih, ki so vlažni, na primer za ušesi, pod pazduhami ali med nožnimi prsti.

Mikrobiologinjo Christino Agapakis ter umetnico in raziskovalko vonjev Sissel Tolaas je fasciniralo, da imajo smrdljivi siri in neumita človeška stopala podoben vonj, pa tudi neverjetno podobno populacijo mikrobov. Zato sta, predsodkom navkljub, človeške bakterije uporabili za izdelavo sirov. V okviru projekta Selfmade sta na različnih delih teles posameznikov nabrali mikrobe, ki sta jih nato vtaknili v mleko in iz njega naredili sire. Med njimi je na primer tudi tak z bakterijami iz popka pisca Michaela Pollana, čigar dela raziskujejo različne vidike človekovega prehranjevanja. V okviru razstave Grow your own ..., ki v Science gallery v Dublinu prikazuje umetniška dela, ustvarjena s pomočjo sintetične biologije, si lahko sire do 19. januarja prihodnjega leta ogledujete in ovohavate, če ste dovolj pogumni, pa tudi poskusite.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.