Vanja Pirc

28. 2. 2014  |  Mladina 9  |  Kultura

Uspeh na Berlinalu

Nagrada za film LABORAT, katerega soscenaristka je Hanna Slak

Guillaume Cailleau, Hanna Slak in Michel Balague s srebrnim medvedom

Guillaume Cailleau, Hanna Slak in Michel Balague s srebrnim medvedom

Valu uspehov slovenskega filma, ki ne pojenja že vse od lanskega Beneškega filmskega festivala, kjer sta začela prve nagrade nabirati Razredni sovražnik in koprodukcija Zoran, moj nečak idiot, se je pridružil še en dosežek. Na Berlinalu, poleg Benetk in Cannesa enem od najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, se je v kategoriji kratkih filmov odlično odrezal film LABORAT, katerega soscenaristka je v Berlinu živeča slovenska vsestranska filmska ustvarjalka Hanna Slak, režiser pa njen mož, Francoz Guillaume Cailleau. LABORAT je osvojil srebrnega medveda.

Za Cailleauja, ki se je kot avtor zapisal eksperimentalnemu filmu, je to že četrti film na berlinskem festivalu, prvi v tekmovalnem programu. Gre za zahteven film, v katerem je filmski eksperiment križal z znanstvenim raziskovanjem. V dveh tednih ga je posnel v laboratoriju onkološkega oddelka, kjer opravljajo poskuse na miših, s produkcijsko hišo CaSk Films pa so potem potrebovali tri leta, da so ga končali – zlasti zaradi vprašanj, povezanih z etiko in estetiko.

Seveda ne preseneča, da nagrada filmski ekipi pomeni veliko, žirija je sprejela in njen pogum, vztrajnost, brezkompromisnost. »Kaže tudi, da film kot eksperiment še zdaleč ni izumrl, nasprotno –prav ta filmska oblika najnatančneje zrcali sodobno družbo,« je prepričana Slakova.

Slakovo doma poznamo po režiji in scenariju celovečernega filma Slepa pega in zgodbe iz omnibusa Neke druge zgodbe, že štiri leta pa snuje film Rudar, s katerim želi osvetliti zgodbo slovenskega rudarja bošnjaškega rodu Mehmedalije Alića, ki je izkopal Hudo Jamo. Verjame, da je ta pomembna za vse nas: »Tudi v tej zgodbi gre za pogum, vztrajnost in brezkompromisnost – in zdaj imamo razlog več, da verjamemo, da je to prava pot.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.