Marcel Štefančič jr.

25. 4. 2014  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Film

Atomski z desne

Atomski zdesna, 2014
Srđan Dragojević

Predaj se, srce!

Jugoslovani so bili prepričani, da so rojeni za komunizem – in da je komunizem rojen za njih. Ko so ugotovili, da ni, so se razšli, po novem prepričani, da so vsak posebej rojeni za kapitalizem – in da je kapitalizem rojen za vsakega izmed njih. Zdaj ugotavljajo, da so jih v kapitalizem zvlekli le zato, da bi jih lažje zjebali – enega po enega.

Prav kapitalizem kot sistem brezdušne, gladiatorske, volčje konkurence je namreč jamčil, da se bodo lahko dokončno in povsem legalno požrli med sabo, ne da bi pri tem kdo komu očital kak nacionalizem – in ne da bi kdo komu zaradi tega grozil s Haagom. V kapitalizmu lahko Srb mirno zjebe Hrvata. Hrvat lahko mirno zjebe Slovenca. In Slovenec lahko mirno zjebe Slovenca. In to potem ne velja za “povojni poboj”. Niti za “Goli otok”. Niti za “totalitarizem”, če smo že ravno pri tem. In Dragojevićeva groteska Atomski z desne, ki je naslov dobila po dobro znanem – in povsem neuporabnem – vojaškem ukazu v primeru atomskega napada, se začne na morju, na jadranskih plažah, kjer je nekoč letovala kompletna Jugoslavija. In kot izvemo, je “SFRJ vsakemu delavcu jamčila dva tedna brezplačnega letovanja”. Toda potem je prišel kapitalizem. “Nič na tem svetu ni brezplačno” – “Razen sira v mišelovki,” drug drugega retorično nadgradita dva izmed menedžerjev in agentov z vseh koncev nekdanje Juge, ki zdaj v hotelu Flamingo, v tem “biseru Jadrana”, prodajajo prav to – mišelovke, alias time-sharing, časovni zakup počit-

niškega apartmaja. Naivnim ljudem, eks Jugosom à la Branko Djurić, prodajajo nekaj, česar ne potrebujejo, obenem pa jih skušajo mastno zadolžiti – do smrti in še čez. Kapitalizem je pač sistem pasti, minsko polje v drobnem tisku. Ker pa firer – Metod Trobec (!), ki ga igra Brane Šturbej (lahko pa bi ga igral Alec Baldwin) – z učinkovitostjo svojih agentov ni zadovoljen, jim postavi ultimat: kdor danes proda time-sharing, preživi, vsi ostali pa letite na cesto! In agenti, od hotnih Slovenk (Tanja Ribič) do potnih Srbov (Srđan Todorović) in motnih Hrvatov (Goran Navojec), zdaj kanibalsko popadejo nove kliente – in drug drugega. Kapitalizem je izsiljevanje, manipuliranje, blefiranje, kupovanje časa. Tu vrana vrani izkljuje oko. Kapitalizem, veliki generator sistemske korupcije, je vse Jugose spremenil v prevarante – vse je skorumpiral. Prej so nas jebali vse skupaj, zdaj pa nas jebejo vsakega posebej, sporoča Atomski z desne, jasno, na morbidno komičen način, ki pa se lepo poda teritoriju – tudi to, kar počne kapitalizem, namreč vedno izgleda le kot morbidni štos. Atomski z desne je postjugoslovanski jugoslovanski film – film o deželi, ki je umrla in šla v nebesa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.