Marcel Štefančič jr.

13. 2. 2015  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Film

Jupiter v vzponu

Jupiter ascendis
The Wachowskis

zadržan

Čigava je Zemlja?

Lana in Andy Wachowski, ki sta nekoč ustvarila Matrico, skušata ustvariti nov svet, sestavljen iz dveh svetov, zgornjega in spodnjega.

V zgornjem, intergalaktičnem živijo neke vrste polbogovi (a la Thor), ki si lastijo spodnjega, Zemljo, svojo “fontano mladosti”, svojo mračno, groteskno, morasto kolonijo, v spodnjem, zemeljskem - scenografija Iztrebljevalca sreča scenografijo Brazila, ki sreča scenografijo Petega elementa - pa živijo navadni, no, nenavadni, hibridni, že vidno mutirani ljudje, ki izgledajo tako, kot da se razvijajo nazaj, v živali. Toda ko se izkaže, da je Jupiter (Mila Kunis), ilegalna priseljenka ruskega rodu, v resnici reinkarnirana “mati” one intergalaktične dinastije (in dedinja Zemlje), se nanjo prilepi Caine (Channing Tatum), gensko spremenjeni organizem, ki jo potem stalno rešuje pred alieni, iz prizora v prizor, kar pa postane tako repetitivno in dolgočasno, da od tele parabole o eliti, ki konzumira večino, in večini, ki živi kot brezpravna manjšina, ostane le vonj po Matrici.

(samo Cineplexx)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.