Marcel Štefančič jr.

20. 3. 2015  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Film

Neupogljivi

Insurgent, 2015
Robert Schwentke

Ona.

Ja, film Neupogljivi je drugi del trilogije Razcepljeni, posnete po popularni distopični sagi, v kateri skušajo izbranci, ki jih vodi junaška, karizmatična, “feministična” najstnica (Shailene Woodley), odpraviti suženjstvo, ustaviti apokaliptični cunami in rešiti svet. In ja, film Neupogljivi je tipični drugi del trilogije. Kar pomeni troje. Prvič, tu je le zato, ker mora imeti trilogija tri dele (ha!).

Drugič, precej trši, brutalnejši, mračnejši, tesnobnejši in resnobnejši je od prvega dela ter ozaljšan z obveznim “velikim obratom”, ki sondira teren za dvodelni finale. In tretjič, ker je nekje “vmes” in ker ima preveč časa, si vzame čas za pojasnjevanje odnosov, no, za himnično utrujanje z detajli, podzgodbami in podpodzgodbami, s katerimi skuša potešiti predvsem “vernike”, ki lahko z veseljem ugotovijo, da je vse tako kot v romanih. Nobene herezije. A tudi nobene napetosti. V tem smislu Upogljivi – in sploh vse te najstniške trilogije – spominjajo na biblične filme, ki le zvesto naštevajo “besede” in “slike” iz Biblije. Brez zlobe. In brez herezije. Včasih kaj zažgejo, a to gori tudi v Bibliji. Na nenapet način.

(le Cineplexx)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.