Bernard Nežmah

22. 5. 2015  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Knjiga

Bogdan Žorž: Nauk gora

Ognjišče, Koper 2014, 9,50 €

Posthumna knjiga psihoterapevta o smislu večurnih pohodov na vršace.

Vzponi v vetru, pod peklenskim soncem, v dežju ali mrazu seveda niso ljubek izlet. Zatorej: čemu bi se potili, lovili sapo, se izgubljali med slabo vidnimi markacijami, ko pa gremo lahko na udoben potep v mestna središča? Žorž ne prepričuje bralca niti ga ne vabi s prelestnimi opisi, preprosto poudarja vpliv hoje po hribovjih na človekovo mentalno in telesno konstitucijo.

Če se torej ognemo večurnemu naporu pod milim nebom, bomo ustregli ugodju lagodnosti. Toda s tem bomo izpustili tudi doživetje. Kar namreč dosežemo z lahkoto, nima prave vrednosti, uspeh po naporu in vztrajnosti pa da človeku možnost doživeti zadovoljstvo, da mu je uspelo nekaj, kar ni tako preprosto. Še več, postaviti si cilj in mu slediti prinese v bivanje moment smisla. Ali ni prav bivanje brez cilja od enega do drugega SMS, od ene do druge teve oddaje, od nakupa do nakupa in križarjenje po spletu prav tisto, kar ustvarja depro, ki izhaja iz glodanja, kaj vse bi lahko doživel, imel, ustvaril, ko bi me življenje in drugi ne izdali? Apoteke ponujajo čudežne tabletke, ki naj bi nam povečale odpornost, avtor pa je stavil na kaljenje skozi preizkušnje prirode. »Čim bolj je posameznik utrjen, odporen, tem lažje sprejema in prenaša stresne in travmatizirajoče dejavnike.« Pač vednost iz tradicij Kneippa, Riklija, sokolske in orlovske vadbe. A poleg ene redkih dobrin, kot je tišina, v gorah vznikne prvinska pozornost – čuječnost. Pojem, ki je danes bolj ali manj izumrl. Kaj je pomembno, izvemo iz medijev, celo pot nam danes kaže GSM, vremensko napoved poberemo iz meteoroloških poročil, po tujih krajih hodimo z vodiči v rokah, vendar zdaj vse vednosti prihajajo od drugod in posameznik izgubi svobodo in sposobnost, torej čuječnost, da sam kaj opazi in se zna znajti v okolju. Skratka priročnik, kako s pomočjo gora preživeti v mestni civilizaciji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.