Grega Repovž

Grega Repovž

29. 5. 2015  |  Mladina 22  |  Uvodnik

Predsednik republike

Predsednik republike se je na maturantski paradi vedel prostaško, njegovi vzkliki pa so bili seksistični – sploh če se zavemo, da je ta 51-letni moški z »miško« označil komaj polnoletna dekleta. Je lahko kaj bolj zavrženega kot seksizem – sploh ko gre za mlada dekleta? To je vulgarno in prostaško vedenje – tudi če ne bi šlo za predsednika, ampak naključnega moškega, ki bi se tako vedel do mladih deklet. Postavite se v položaj očeta katere od njih.

Poglejmo dejanski položaj predsednika Boruta Pahorja danes. Vsi njegovi predhodniki so imeli javni in družbeni vpliv: Milan Kučan, Janez Drnovšek in Danilo Türk. Oglašali so se redko, a njihovo mnenje je bilo pomembno in tudi zaželeno. Ko so v družbi potekali kakršnikoli premiki ali spremembe, so se mediji redno obračali nanje za mnenje, ko so se oglasili, so jih vedno citirali vsi nacionalni mediji. Pahorju je v dveh letih uspelo izničiti pomen funkcije – ta je zaradi ustavnih omejitev dejansko zgrajena le na ugledu osebnosti, ki jo v tistem trenutku zaseda. Borut Pahor v javnih razpravah ne nastopa – pa ne na svojo željo, ampak zato, ker je iz njih izločen. Dejansko z njim ne boste videli velikih in poglobljenih intervjujev, razen redkih izjem, ker se nanj mediji praviloma ne obračajo. Prav tako ne nastopa z izjavami – ker ga za mnenje ne vprašajo. Borutu Pahorju je s svojimi nastopi in vedenjem uspelo funkcijo degradirati in dolgo časa bomo potrebovali, da bo ta funkcija spet dobila veljavo – če jo bo sploh še kdaj. Boruta Pahorja ne vabi malodane nobena resna organizacija kot govornika ali častnega gosta – ker imeti predsednika republike na prireditvi pomeni, da bo prireditev avtomatično izgubila veljavo, resnost, ne nazadnje ugled. Nikogar družbeno relevantnega ne zanima mnenje predsednika republike, še več: tudi ko se poskuša oglasiti, njegovih izjav nihče ne citira ali upošteva. Še ko naredi kakšno diplomatsko napako – kot na primer nastop na ruskem mednarodnem televizijskem kanalu, o tem poteka razmeroma benigna razprava. Tudi v diplomatskih krogih se na njegove izjave ne odzivajo. Tako se odziva diplomacija: Borut Pahor pač ni prvi politik, ki je kljub pomembni funkciji nepomemben.

Seveda bi ugotovili tudi, da večje škode ni – imamo pač nedoraslo osebo za predsednika, nismo ne prva ne zadnja država, ki se ji je to zgodilo, ker nima pristojnosti, vsaj škode ne dela. Škodo seveda dela – tudi s svojim nastopom na maturantski paradi je naredil veliko škode, s to neverjetno demonstracijo nizke ravni bontona in omike. A še večja škoda je povzročena z odsotnostjo moralne in družbene avtoritete predsednika, ki lahko poseže v družbene razprave in dogodke. Prav zdaj se na primer razvnema razprava o migrantih, ki jih bo sprejela republika Slovenije iz Italije in Grčije, moder predsednik bi to znal umestiti v mednarodno odgovornost države in pri tem pomagati vladi. Pahor lahko naredi le škodo. Četudi bi bila njegova stališča še tako na mestu – a kot že danes vemo, se ne bi znal izogniti kakšni populistični floskuli –, bi delal škodo že zato, ker v njem ni mogoče videti nobene verodostojnosti, ki pritiče državnikom. Ni torej tako moteča ta Pahorjeva prisotnost, ta demonstracija nedoraslosti, ki danes deluje predvsem kot nekakšna osebnostna motnja, s katero sicer sočustvujemo, ampak odsotnost neke družbene avtoritete, ki je zmožna posegati v družbo. In družba je v prelomnih trenutkih, danes vlada ne nazadnje sprejema odločitve, ali bo šla Slovenija po poti drugih vzhodnoevropskih držav, ki so zaradi načina upravljanja javnega in nacionalnega premoženja v veliki meri le še nekakšni kantoni razvitejšega Zahoda, ki jim določa ritem in smeri razvoja. A Pahorja o tem ne bo nihče spraševal, njegovo mnenje preprosto ni zaželeno, ker se vnaprej ve, da ne bo ne relevantno ne premišljeno.

Da je Pahor neomikan, se je izkazalo že večkrat, zato tokrat ne moremo biti spet presenečeni. A da bi nas bilo sram predsednika – to pa tudi ne. Kot smo zapisali zgoraj: zgodilo se je že malodane vsem. Spomniti se velja neokusnih izpadov Busha mlajšega, obscenega Berlusconija, vedno pijanega Jelcina, ne nazadnje neumestnih fotografij golih prsi Putina, pa Gadafijeve oprave s kamelami vred. Kar pa ne spremeni dejstva, da je slovenski predsednik seksističen in prostaški človek. Ne le zasebno, s tem se želi ponašati pred ljudmi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.