Petra Tihole

 |  Mladina 52  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor

Opičji kralj, Cankarjev dom, Ljubljana
28/12 ob 20. uri

© Arhiv organizatorja

V goste prihaja Kitajsko narodno gledališče za pekinško opero, ki je tudi sicer reden gost velikih svetovnih odrov, od Kennedyjevega centra v Washingtonu do Théâtra du Châtelet v Parizu. Praznični december tako lahko zaključite z obiskom njihove predstave Opičji kralj, ki se bo v štirih ponovitvah zvrstila med 28. in 31 decembrom. Njen glavni junak je mojster borilnih veščin Sun Wukong, eden najbolj priljubljenih likov kitajske literature in glavna oseba enega od štirih temeljnih klasičnih kitajskih romanov, ki ga pri nas poznamo pod naslovom Potovanje na zahod.

Saša J. Maechtig: sistemi, strukture, strategije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
Do 03/04 2016

© Arhiv organizatorja

Če vas grabi nostalgija po starih časih, se odpravite v Fužinski grad, kjer je na ogled pregledna razstava arhitekta in oblikovalca Saše J. Mächtiga, ki izpostavlja njegovo sistemsko razmišljanje in njegove številne projekte. Denimo letni paviljon ljubljanske kavarne Evropa, zbiralnik koristnih odpadkov Ekos, koš za smeti Žaba ter seveda ikono slovenskega oblikovanja Kiosk K67 – vse to so predmeti, ki so zaznamovali prostor domačih in tujih mest. Razstavljeno arhivsko gradivo v večini obsega originalno gradivo iz avtorjevega arhiva, vključuje pa risbe, načrte, makete in objekte.

Ana Mraz, Mesarski most, Ljubljana
26/12—30/12

Ob koncu leta bo v Ljubljani znova potekal zimski mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz. Tudi tokrat se bodo ulični gledališčniki zadrževali na Petkovškovem nabrežju ob Mesarskem mostu, in sicer vsak dan od 26. do 30. decembra med 19. in 21. uro. Letošnji nastopajoči prihajajo iz Kolumbije, Italije, Avstrije, Nemčije in seveda Slovenije. Gledališče Ane Monro pripravlja nove ponovitve Andersenove pravljice Deklica z vžigalicami, na obisk prihaja odličen italijanski akrobat in vrvohodec Sandro Sassi s svojim Gera Circusom, Markus Siebert bo skušal v stilu nemih burlesk iz 20. let prejšnjega stoletja posneti filmsko reportažo ... Manjkalo pa ne bo niti toplega ognja, zadnji dan se bo namreč zaključil z »ognjažo« v podobi velikanske Pajkovke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.