Veljko Njegovan

24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Plošča

EL VY: Return to the Moon

2015, 4AD

Med letošnjimi izdajami neodvisnega rocka nikar ne spreglejte projekta nenavadnega imena EL VY, pod katerim deluje nov dvojec na ameriški neodvisni sceni. Tisti, ki poznate melanholično skupino The National, boste že po prvih taktih komada Return to the Moon ugotovili, da tudi v tej zasedbi očitno poje »nacionalni« Matt Berninger, eden danes bolj karizmatičnih frontmanov, ki si je, kot kaže, zaželel malo ustvarjalnega premora zunaj matičnega benda. Druga polovica skupine EL VY je portlandski multiinstrumentalist Brent Knopf, član zasedb Menomena in Ramona Falls. Gre za stara znanca, ki sta že s stalnimi zasedbami skupaj nastopala v večini klubov na zahodni obali ZDA, zato je EL VY pravzaprav uresničitev njune dolgoletne želje po skupnem projektu, v katerem bi moči združila le onadva.

Čeprav bi marsikdo pomislil, da gre za zgolj še en stranski izlet dveh uveljavljenih glasbenikov, njuna skupna plošča Return to the Moon zveni kot polnokrvni prvenec kakšnega pravega benda. In to čeprav se Berninger prav nič ne trudi zveneti drugače kakor v The Nationalu. Sta pa oba s Knopfom odprta za nove možnosti in žanrsko raziskovanje: oba tokrat postrežeta z nekoliko svetlejšo ustvarjalno platjo, namesto s temačnejšo, ki smo je vajeni v njunih izvornih zasedbah. Skladbe so veliko bolj plesne, žanrsko raznovrstne, tematika Berningerjevih besedil je svetla in lahkotna, njegov vokal pa odlično nadgradijo Knopfovi aranžmaji, polni kitar, novovalovskih sintetizatorjev in sinkopiranih ritmov, katerih izvor bi pogojno lahko uvrstili v osemdeseta leta.

EL VY sta Brent Knopf in Matt Berninger (sicer pevec The National)

EL VY sta Brent Knopf in Matt Berninger (sicer pevec The National)
© arhiv založbe

Že otvoritveni in naslovni komad nas popelje po poti Berningerjevih glasbenih vzornikov The Minutemen, ki se potem na albumu pojavijo še enkrat, Knopf pa iz skladbe naredi več kot prijazen, poskočen radijski hit s funkoidnimi kitarami, igrivimi sintetizatorji in poudarjenimi ritmi. Berninger v skladbi Paul Is Alive omeni The Cramps, Hüsker Dü in Smithse in tudi sicer se v besedilih precej ukvarja s svojo podobo rockovskega zvezdnika, poleg tega pa še z odraščanjem, subkulturami, rock’n’rollom kot življenjsko izbiro, skratka, z avtobiografskimi zgodbami, ki jih skupaj s Knopfom predstavita v različnih žanrskih preoblekah, zabavno, igrivo, a še zmeraj resno.

Čas bo pokazal, ali je EL VY zgolj enkraten projekt ali začetek dolgoletnega sodelovanja. Je pa Return to the Moon dobro producirana indie pop plošča, ki sta jo ustvarila glasbenika vsak s svojim edinstvenim pristopom: Berninger kot tipičen predstavnik značilnega ameriškega indie rocka, Knopf pa kot eklektični eksperimentator s studijskimi zvoki, ki eksperimente omili in prilagodi značilni pop poetiki skladb. »Spoliran« neodvisni pop za odrasle.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.