Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 16  |  Uvodnik

Ministra niso podkupili!

Ena zgodba je bolj iracionalna od druge.

Vlada je pretekli teden začela sproščati cene goriv. Po vseh liberalizacijah in privatizacijah, uvajanjih tržnih razmer ima morda slehernik razprav o teh temah res že dovolj, vse več ljudi o tem noče več niti poslušati. A gre za odločitev, ki brez dvoma pomeni samo eno: povišanje maloprodajnih cen vseh goriv. Vlada želi liberalizirati cene vseh goriv, sicer postopno, manj opazno. Najprej je liberalizirala cene 98-oktanskega bencina in kurilnega olja, naslednji korak naj bi bila liberalizacija cen vseh goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in na obmejnih območjih, na koncu pa popolna liberalizacija. Za postopnost so se odločili, da bi ublažili morebitni negativni odziv javnosti.

Vendar bo posledica samo ena: cene goriv se bodo v Sloveniji dvignile. Če bi šlo za ukrep, s katerim bi država financirala javno potrošnjo, na primer socialno državo, bi bil ta ukrep vreden razmisleka. A vendar ima ta ukrep samo eno posledico: vlada namreč odslej prepušča trgovcem, da sami določajo maržo in s tem ceno. Z drugimi besedami: s tem pridobijo samo družbe, ki v Sloveniji prodajajo bencin, dizelsko gorivo in kurilno olje. Za odločitev ni makroekonomskih razlogov niti nas v to ne sili noben evropski predpis.

Za tem ravnanjem vlade ni torej nobene logike niti potrebe – razen želje naftnih družb po večjih dobičkih. Nihče tudi ne zanika, da se bodo cene dvignile, a to utemeljujejo s tem, da bo imel odslej slovenski potrošnik možnost izbire. Ali kot je zapisal Bine Kordež: »Logika je torej sledeča: najprej bomo dvignili cene, zaradi česar bodo prišli novi ponudniki, nato pa bodo cene zopet padle – da bomo tam, kjer smo danes. In potrošniki bomo potem imeli možnosti izbirati med malo več ali malo manj višjo ceno – medtem ko danes te izbire nimamo in moramo kupovati samo po nižji ceni.«

A naj vas prva zgodba ne zavede. Ta je manj nora.

Vlada namreč uvaja tudi liberalizacijo na področju pogrebnih storitev. Tudi na tem področju smo doslej lahko izbirali le nižje cene, če parafraziramo Kordeža, odslej pa bomo lahko končno izbirali med višjimi cenami – ena glavnih prednosti, ki jo bomo imeli odslej med žalovanjem za blagopokojnimi, pa je ta, da nam ne bo več treba jemati s strani občin subvencionirane ponudbe, namesto tega bomo lahko pogrebne storitve kupovali po pravih, torej tržnih cenah. Na trgu je vendar polno ponudnikov, ki so pri tem pripravljeni ustvarjati dobiček, a smo jih doslej v tej državi omejevali. Dovolj cinizma.

Obe spremembi na področjih, ki sta bili zdaj zgledno urejeni, prihajata z ministrstva za gospodarstvo, obe imata podporo celotne vlade. Od obeh sprememb ne bo imela javnost nikakršne koristi, v obeh primerih gre za povišanje cen, namesto da bi oba sedanja modela v tujini predstavljali kot dobra, kot naš znak znanja, naše pameti in premišljenosti, se jima bomo odrekli in ju zavrgli.

V obeh primerih sta vlada in posebej minister za gospodarstvo Zdravko Počivavšek popustila lobijem, ki jima doslej ni popustila nobena, ne desna ne leva vlada. Predsedniki vlad so naftne trgovce na to temo redno »metali« iz svojih pisarn – ker so pač dobički naftnih družb več kot spodobni. A vlada Mira Cerarja je popustila in minister Počivavšek nastopa celo kot protagonist te nepotrebne liberalizacije.

Drznemo si celo tvegati reči, da pri tem ni prišlo do nobenega podkupovanja ministra. Kot gre razumeti, je namreč ta minister tako dovzeten že za pozornost, za to, da je upoštevan, vabljen – da je z drugimi besedami tako preprosta duša, da ga ni treba niti podkupovati, le na njegovo samoljubje je treba popihati.

Slovenija je doslej na področju cen naftnih izdelkov imela red, dober sistem, ki je deloval – namesto da bi priredili mednarodno konferenco in ga promovirali, izdali knjigo o regulaciji cen naftnih izdelkov, se mu bomo odpovedali. To lahko naredi le neumen ali pa pokvarjen minister, ki ima nad sabo nepoučenega in ignorantskega premiera.

Seveda pa ni mogoče izključiti, da mora Stranka Mira Cerarja, pod tem imenoma je nastopila na volitvah, komu plačati dolgove iz volilne kampanje. To je namreč ena redkih racionalnih razlag za ravnanje vlade na področju cen naftnih derivatov in pogrebnih storitev. Vse druge nakazujejo, da je nekdo malo bolj bister nekoga drugega, ki je malo manj bister, prinesel malce okoli, če se lepo izrazimo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.