Marcel Štefančič jr.

29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Film

Zločinski um

Criminal, 2016
Ariel Vromen

Možgani z jajci.

Zločinski um izgleda kot remiks Frankensteina in Odštekanega petka. Agent Cie (Ryan Raynolds) se dokoplje do velike, strašne skrivnosti, toda še preden bi jo lahko predal svoji bazi, ga ubijejo. Kako mrtvemu amputirati skrivnost, od katere je odvisna usoda sveta, se sprašuje šef Cie (Gary Oldman), ki paradira med panoptičnimi ekrani, tako da stalno in v realnem času vidi vse, kar se dogaja na svetu. Le v možgane mrtveca ne vidi.

Rešitev je no-brainer: možganske vzorce mrtveca je treba implantirati v možgane nekoga drugega, ta nekdo drugi pa je Jericho (Kevin Costner), morilski sociopat, ki zaradi atipične lobanjske okvare ne loči med dobrim in zlim. Ker se vedno – na vsako situacijo – odzove narobe, “zločinsko” (zločinski um pač), je predisponiran, da ne zamoči. Doktor (Tommy Lee Jones) mu res presadi mrtvečeve možganske vzorce in spomine, ker pa imajo vsi skupaj občutek, da operacija ni uspela, sklenejo, da ga bodo “pospravili”, toda Jericho se odzove pravilno, kar pomeni, da eksekutorje pobije in plane v noč, v kateri ga čakajo vsi navzkrižni ognji tega sveta. Njegove radikalne – okej, radikalizirane – možgane hoče tako Cia, ki kanalizira Velikega brata, kot španski Anarhist (Jordi Molla), ki napoveduje svetovno revolucijo. Jericho se prelevi v najhujšo moro vojne proti terorju: že teroristi, ki se na družbeno “dobro” odzivajo na napačen način (npr. Anarhist), so problem, toda kaj če se pojavijo teroristi, ki se bodo na družbeno “zlo” – na teror same družbe, na njeno strukturno nasilje – odzivali na pravilen način? Dexter bi srečal revolucijo. Jericho – možgani z jajci – je nevaren, ker ni kot ostali ljudje, ki med vožnjo v službo vsakič izgubijo spomin. Zločinski um, efektni, adrenalinski, hiperaktivni, eksplozivni, lucbessonski B-film z A-igralci, ki pokaže, da je bitka s časom vedno tudi bitka s spominom (in da je identiteta le še blago), ni niti zdaleč tako dober kot predzadnji Bourne, a ni nič slabši kot zadnji Bourne in kot zadnji Bond. Kevin Costner lahko zdaj mirno skoči v vloge, ki bi jih sicer odigral Liam Neeson.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.