Saša Eržen

22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

Črke in tipke

Spomenika šlampariji

Pred dvema tednoma so pred pravoslavno cerkvijo v Ljubljani odkrili bronasti kip srbskega jezikoslovca in filologa Vuka Karadžića. Kip je darilo mesta Beograd, za podstavek pa je poskrbela Mestna občina Ljubljana. Prav na podstavek se je prikradla napaka, saj so priimek narobe zapisali kot Karađžić, v tem tednu pa naj bi zadevo popravili. Očitno gre za svojevrstno slovensko folkloro, pri kateri z obeležjem oskrunijo tisto, kar naj bi v bistvu slavili. Kot so jezikoslovcu podtaknili nepravo črko, so glasbenikoma, ki ju imajo mnogi za največja svojega naroda, pokvečili glasbilo. Betonski spomenik bratoma Avsenik, ki ga je naročila občina Radovljica, že malo manj kot tri leta stoji sredi krožišča v Lescah. Poleg velikanske klaviature z napisom Avsenik ga sestavljajo tri štirimetrske harmonike okoli zaprte marele. Tipke, ki naj bi predstavljale črne tipke na klavirju in harmonikah, so razporejene napačno, saj namesto zaporedja dve-tri-dve-tri itd. stojijo skupaj samo po tri, na vseh štirih glasbilih. Avtor kipa Klemen Rodman je ob odprtju zatrjeval, da ne gre za napako. Zagotovo ne. Gre za blamažo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.