Saša Eržen

 |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

Sushezi

Bazuka za suši

© arhiv Mladine

Priprava sušija velja za zamudno in zapleteno. Novozelandska pogruntavščina, imenovana sushezi – že izgovarjava sušizi napeljuje na to, da je s tem pripomočkom izdelava sušijevih rolic popolnoma enostavna –, poskrbi, da se ročno zvijanje sušija, za katero potrebujemo rogoznico iz bambusa in nekaj spretnosti, spremeni v hitrostno streljanje sušijevih zvitkov. Plastični valjasti pripomoček, ki spominja na bazuko ali gigantsko injekcijo, je sestavljen iz dveh polovic, dopolnjujeta ga pokrovček in bat. S pomočjo slednjega maso stisnemo, da postane kompaktna, in nato kot klobaso iztisnemo iz naprave. A ne prehitevajmo. Sushezi najprej razpremo in ga na notranji strani rahlo naoljimo. V obe polovici naložimo riž, nanj pa polnilo. Polovici nežno stisnemo skupaj, zapremo in s potiskanjem bata riževo maso izbrizgamo na plahto iz alge, ki jo nato ovijemo okoli mase. Sushezi je uporaben še za pripravo sladic, kot je čokoladna salama, vanj lahko damo tudi testo za piškote ali maso za polpete, ki jih nato narežemo na kolobarje in spečemo. Če ustrezno polnilo nabrizgamo na vlečeno testo, je mogoče tako preprosto zarolati celo mini burek ali pito.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.