Saša Eržen

 |  Mladina 7  |  Kultura  |  Hudo

Posmrtna plošča

Pokojnikov pepel v vinilki

Na tem mestu smo pred leti že pisali o diamantih, ki jih švicarsko podjetje Algordanza na željo svojcev izdeluje iz pepela pokojnikov. Ponudnikov, ki kremirane pretvorijo v bolj ali manj dragocen nakit, v tujini sicer ne manjka, pepel svojcev lahko s pomočjo različnih podjetij pretvorite celo v rakete za ognjemet, nizozemski oblikovalec Mark Sturkenboom pa užaloščenim vdovam omogoča, da pepel ljubega pospravijo v dildo. Drugačno pesem ubira britansko podjetje And vinyly – ime je zvočna aluzija na and finally, in nazadnje –, ki upepeljenega pokojnika vkomponira v vinilno ploščo. Slednja pomeni medij, ki ponuja tudi zvočni zapis; ta je sicer nekoliko slabše kakovosti, ker pepel potresejo po vinilu, preden ga sploščijo. Bodoči pokojniki ali njihovi svojci lahko za posmrtno ploščo izberejo 24-minutni posnetek govora, pesmi in različne zvoke, odločijo pa se tudi za prazno ploščo oziroma tišino, je v pogovoru za BBC povedal ustanovitelj podjetja in glasbeni producent Jason Leach. Z gramofona se lahko na primer razlega lajanje ali mijavkanje, saj je možno uploščiti tudi pepel hišnega ljubljenčka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.