Marcel Štefančič jr.

7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Film

Duh v školjki

Ghost in the Shell, 2017, Rupert Sanders

za

Izbris.

Ker bo letos vzletel težko pričakovani Villeneuvov rimejk Iztrebljevalca, je tu že aperitiv: Duh v školjki, posnet po kultni japonski franšizi (manga, anime, animirana TV-serija, spletna animirana serija, animirani film), je namreč videti kot Iztrebljevalec, ki ga skušajo shekati Popolni spomin, Matrica, Robocop, Peti element, Metropolis in mondo Marvel.

Dogaja se v neonskem, ultrakinetičnem, nadglobaliziranem japonskem New Port Cityju, stilizirani metropoli krasne nove distopije, kjer Mira (Scarlett Johansson) alias »Major«, hibridno, fantomsko, kiborško bitje, človeški duh v sintetičnem, robotskem telesu (ja, pod njeno kožo so zrolane Lucy, Črna vdova in Ona), sicer produkt mogočne korporacije Hanka Robotics, vrtoglavo lovi in hladnokrvno pobija teroriste (hekerje ipd.), ki ogrožajo posthumanistični, postseksualni status quo, »evolucijsko« robotizacijo človeškega mesa in preživetje policijskega kapitalizma. Mira je begunka, ki so ji izbrisali spomin, da bi jo lažje asimilirali, kar nas pripelje tudi do poante tegale cyberpunka: kapitalizem lahko preživi le tako, da ljudem izbriše spomin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.