Marcel Štefančič jr.

7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Film

Upokojitev v stilu

Going in Style, 2017, Zach Braff

zadržan +

Preden se stegnemo.

Slovenskega varnostnika, ki je pred leti odnesel milijon evrov (in potem stegnil v Nemčijo), so krstili za Robina Hooda, kar je bilo kakopak hudo ljudsko pretiravanje – varnostnik bi bil Robin Hood, če bi odnesel milijon evrov, jih vrgel v kombi, se zapeljal skozi Slovenijo in bankovce potem med vožnjo razmetaval med ljudi. Morgan Freeman, Alan Arkin in Michael Caine, upokojenci, ki komaj shajajo (včasih ob pasji hrani), v sebi začutijo takšne Robine Hoode.

Ker so prepuščeni prostemu trgu (zanj so le odvečno prebivalstvo), ker se država ne zmeni zanje (zanjo so le strošek), ker jih politika vedno znova izda (točno, v Ameriki ni Desusa) in ker jih banke že vse življenje le odirajo in pustošijo (brez konsekvenc), sklenejo, da bodo oropali banko. Kar je problem: pištole še niso držali v rokah, počasni so, nerodni in prestari. A po drugi strani: če pod kapitalizmom živiš dovolj dolgo, očitno slej ko prej povsem spontano prideš do Brechtovega uvida, da ni rop banke nič v primerjavi z ustanovitvijo banke. Upokojitev v stilu je sicer rimejk istoimenske komedije, ki jo je leta 1979 posnel Martin Brest, toda komedija Preden se stegneva tu sreča komedijo Oropaj bogataša – in je ne spusti več.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.