Marcel Štefančič jr.

7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Film

Smrkci: Skrita vas

Smurfs: The Lost Village, 2017, Kelly Asbury

zadržan

V znano neznano.

Smrketa – edina ženska v naciji Smrkcev – se s tremi prijatelji, ki skrbijo za obvezni comic relief, odpravi v širni svet, onstran svoje »cone udobja«, ja, v prepovedani gozd, kjer naj bi jo čakali velika skrivnost, še večje razsvetljenje in predvsem opolnomočenje, no, odkritje nacije žensk, kar je edini presežek tele animacije. Novi Smrkci so kot Vaiana, le da se ne dogajajo na Polineziji. In če pogledate na spored Koloseja, lahko najdete kopico variacij: Lepotica in zver, Snežna kraljica 3, Balerina in Viktor.

Studio Sony ni bil zadovoljen z izplenom filmske serije o Smrkcih, zato jo začenja znova – tokrat s totalno animacijo. Kar pa naj vas ne zavede – Smrkci so še vedno Smrkci, le da samemu filmu zdaj lažje odpustiš vso naivnost, neoriginalnost in derivativnost, ker je v celoti animiran. Saj veste: liki, situacije, emocije in zgodba postanejo sprejemljivejši, ko so animirani. Ergo: ker nimajo povedati nič novega, so ta »nič novega« animirali. Z animacijo lažje prikriješ praznino. Ko je praznina animirana, je videti ljubko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.