Bernard Nežmah

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Knjiga

Carin Bondar: Seks v svetu narave

Umco, Ljubljana 2017, prevod: Miriam Drev, 24,90 €

+ + + + +

Figurae veneris ali markiz de Sade v živalskem svetu?

Shematični naslovi poglavij niso obetavni: lajdre, monogamija, poteši se sam, spolno nadlegovanje, zloraba otrok in podobno jemljejo za okvir človeške teme, ki jim gre poiskati samo še vzporednice pri drugih bitjih. Toda že takoj presenečenje – avtorica sledi stvari sami in tako predstavlja nedoumljive moduse seksualnosti in bitke za preživetje. Samica ribe denimo, ki vali v ustih in nabere spermo štirih samcev. Pri mladičih jastreba je znan Kajnov sindrom, morski psi pa gredo še korak naprej: samica nosi številna oplojena jajčeca, a prvi izlegli zarodek se pogosti z vsem sorodstvom. Samec med insekti prinese izvoljenki darilo v obliki slastnega prigrizka; medtem ko se ona sladka, on zadovoljno ejakulira vanjo. Bolehen čriček, ki ima z bakterijsko okužbo malo šans proti postavnim vrstnikom, bo pretental prirodo – energijo bo vložil v živahno pesem, ne pa v spermo; rezultat bo bolj kilav plod. Samec vešče ne bo pri kopulaciji predal le genov, temveč tudi peptide, ki blokirajo feromone pri samici, tako da postane neprivlačna za druge. Glavoč, ki je zamudil paritev in pride drugi na vrsto, izkoristi varovalno substanco ejakulata predhodnika in vanjo izstreli hitrejše semenčice. Pri nekaterih vrstah samice zbirajo seme v spermateko, v kateri ima prednost tisti, ki prinese prispevek zadnji.

Ja, tudi masturbacija, kjer se znebiš stare robe, in celo homoseksualnost kot naravno nagnjenje. V smislu, da si podvržejo nižje po rangu, da vzpostavijo bratovščino, ki se bo krila med parjenjem pred drugimi ženini, ali pa način, kako pretentati alfa samca. Ta potroši seme, prej ponižni nastavljač pa poln moči naskoči samičko.

In seveda trenutki po rojstvu: samci leteče lisice v prsnih bradavicah proizvajajo mleko za mladiče, starejše kitovke orke opustijo razmnoževanje in kot babice skrbijo za nove rodove etc.

Dobesedno neznana narava.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.