Marjan Horvat

29. 9. 2017  |  Mladina 39  |  Kultura

Povsem novi Hlapci

Cankarjevi Hlapci v režiji Janeza Pipana so sodobna politična drama par excellence

Nastop Jermana (Marko Mandić) na sprednjem odru

Nastop Jermana (Marko Mandić) na sprednjem odru
© Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Hlapci v režiji Janeza Pipana so izvrsten primer političnega gledališča, ki se zna na podlagi starejšega teksta posvetiti vprašanjem družbe 21. stoletja in jih približati sodobnemu gledalcu v njemu razumljivem gledališkem jeziku. Režiserja, ki se je po desetih letih vrnil v ljubljansko Dramo, kjer je bil nekoč ravnatelj, da bi uprizoril po Cankarjevem mnenju njegovo najboljšo dramo, namreč niso zanimala (le) politična razmerja v njej, temveč je pozornost usmeril v premislek o dramskih likih. V ta namen je Drama angažirala skoraj celoten ansambel, vrhunske igralce, sposobne v enem zamahu prikazati psihološke sestavine lika, ki ga upodabljajo, izraziti napetosti v njem in v interakciji s soigralci ohraniti organskost in kompaktnost besedila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.