Marcel Štefančič jr.

20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Aquarius

Aquarius, 2016, Kleber Mendonça Filho

za +

Sama doma.

Clara (Sonia Braga), 65-letna vdova iz brazilskega Recifeja, nekdanja glasbena kritičarka, je seksualno tako neodvisna, da si najame mladega žigola, ki pa ga potem tako divje naskoči, kot da je on najel njo. To je seks, ki pusti trg pred vrati. Aquarius je izredno senzualen film o ločnici med rečmi, ki sodijo na trg, in rečmi, ki tja ne sodijo. Clara že praktično vse življenje stanuje v Aquariusu, stavbi ob morju, toda v tej stavbi je zdaj sama. Nikogar ni več, ljudje so se odselili – vsa stanovanja je namreč pokupila neka trumpovska nepremičninska družba ( ja, dinastična), ki skuša tam zgraditi prestižni, razkošni nebotičnik. Lokacija je fantastična (morje, bajni razgled ipd.), zato diši po strašnih profitih. Clara se noče odseliti. To je njen dom, njeno »sporočilo v steklenici« – tu so njeni spomini, njena identiteta, njena intima, njeno življenje, njene plošče, njeno pohištvo. Še več, to stanovanje diši po njej – po njenih sanjah, njenih solzah, njeni melanholiji, njenih fantazijah, njenih orgazmih in njenem boju z rakom, ki ga je premagala.

Clara ne pušča nobenega dvoma, da se trg konča pred njenimi vrati, toda trg pritiska – »trumpi«, invazivni nepremičninski jurišniki, jo najprej zapeljujejo in »prijateljsko« prepričujejo, potem pa jo začnejo izsiljevati, pri čemer uporabijo vse najbolj nizke, podle, umazane trike. Stavbo napadejo celo s termiti. Res veliko nasilja, umazanije, gnilobe in korupcije gre v poskus, da bi jo izselili. Kar pomeni dvoje: prvič, da je šlo veliko nasilja, umazanije, gnilobe in korupcije tudi v izselitev ostalih stanovalcev te stavbe, in drugič, da vsi tisti lepi, krasni, pozlačeni, stekleni, moderni nebotičniki, ki jih vidi, temeljijo na nasilju, umazaniji, gnilobi, korupciji in razrednem fašizmu. Ti nebotičniki so vizualno lepi, a politično grdi, sporoča Aquarius, ki ne skriva, da je trg le termit, ki žre družbo, ljudi in zgodovino. In še nečesa ne skriva: da je ta, ki se mu upre, videti tako seksi, tako zapeljivo, tako mamljivo in tako karizmatično kot Sonia Braga. (Kinodvor)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.