Vanja Pirc

15. 12. 2017  |  Mladina 50  |  Kultura

Stripi proti petardam

Mehko ozaveščanje otrok o negativnih plateh pirotehnike

Strip Zorana Smiljanića proti rabi petard

Strip Zorana Smiljanića proti rabi petard

Še čisto malo in dočakali bomo tiste dni v letu, ko bo pokalo in ropotalo z vseh strani. Vse več je sicer pobud, da bi se odpovedali rabi petard, raket in ognjemetov ter s tem preprečili nevarnosti, ki jih pirotehnika prinaša, a nanje praviloma niti ne pomislimo, dokler ni prepozno. Nepazljiva raba lahko vodi do hudih poškodb, kot so raztrganine ali slepota. Pirotehnika slabša kakovost zraka, okolico pa onesnažuje tudi s hrupom, ki prizadene ljudi in živali.

Med vidnejše akcije poti rabi pirotehnike so zadnja leta sodili zunanji oglasi podjetja TAM-TAM, ki je tudi sicer podpornik družbenega ozaveščanja. Znan je denimo njegov projekt Plaktivat, s katerim kreativce vsako leto pozove, naj ustvarijo družbeno angažirana vizualna sporočila na določeno temo, in najboljše plakate potem objavi na svojih zunanjih oglasnih panojih. Pri tem je treba poudariti, da je to edini projekt pri nas, primerljiv z Mladinino rubriko Proglas, le da je po obsegu še vedno precej manjši.

Decembra pa se TAM-TAM s plakati osredotoči na ozaveščanje proti rabi petard in raket in letos je z njimi otroke in mladostnike nagovoril že petič. Z oglasnih panojev jih tokrat nagovarjajo štirje enostranski stripi, ki so jih posebej za to priložnost ustvarili eden naših najboljših striparjev Zoran Smiljanić, eden najdejavnejših ilustratorjev za otroke Uroš Hrovat, študentka veterine Nina Tome Škarja in desetletna Ana Štular. Vsi štirje so se osredotočili na živali, ki jih pokanje prizadene veliko huje kot ljudi. Za približevanje problematike najmlajšim pa so stripi na voljo tudi kot črno-bele pobarvanke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.