Marcel Štefančič jr.

16. 2. 2018  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Film

Petdeset odtenkov svobode

Fifty Shades Freed, 2018, James Foley

proti

Anina provizija.

Med zombiji je več kemije kot med Ano (Dakota Johnson) in Christianom (Jamie Dornan), ki tokrat začutita še silno potrebo po poroki, toda ko začneta ravno dobro izkušati izzive zakonskega življenja ( ja, zdaj si je treba za dogovor o seksualnih igračkah vzeti več časa), se prikaže še hujši izziv, gospod Hyde (Eric Johnson), Anin nekdanji šef, zdaj psycho, ki poskrbi, da je sklepni del trilogije o odtenkih spolnega trpinčenja in udomačevanja podložnosti – sicer fenonska predelava Somraka, ki Somrak razume kot fenovsko predelavo Devetih tednov in pol (za vse je kriva Kim Basinger!) – videti kot fenonska predelava filma V postelji s sovražnikom.

Akcija je na nivoju aseptičnih TV-filmov izpred dvajsetih, tridesetih let, tako da ne zmoti niti Christianovega dokazovanja, da sodi v zgornji odstotek človeštva, niti Aninega prepričevanja, da z njim ni zaradi denarja. »Zakaj mi kljubuješ,« jo vpraša Christian. »Ker ti lahko,« odvrne Ana. Vidite, zakon žensko osvobodi. Še več: prelevi jo v feministko. »Sanjal sem, da si mrtva,« pravi Christian. Saj. Predstavljajte si Harveyja Weinsteina in Rose McGowan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.