Marcel Štefančič jr.

6. 7. 2018  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Film

Prvo očiščenje

The First Purge, 2018, Gerard McMurray

za

»Noč, ki jo Amerika potrebuje.«

Saga o Očiščenju, ki jo je leta 2013 spočel James DeMonaco, je anticipirala Donalda Trumpa, zato ne preseneča, da se zdaj, ko je izvoljen, nadaljuje, navsezadnje, zdaj je lahko še bolj to, kar je bila. Prvo očiščenje, ki ga je DeMonaco zgolj napisal, se dogaja pred originalnim Očiščenjem, potemtakem v času, ko trumpovski Novi očetje Amerike, poveličevalci ameriškega sna, sklenejo, da bodo izvedli pionirski socialni eksperiment: prebivalcem Staten Islanda – relativno zaprti skupnosti – bodo eno noč dovolili, da izživijo ves svoj bes, vse svoje frustracije, vso svojo patologijo, vso svojo morilsko slo. Nekaznovano bodo lahko ubili kogarkoli. Tistim, ki bodo sodelovali, obljubljajo denar, slogan »Nocoj smo vsi Staten Island« daje »očiščenju« status dneva neodvisnosti, ljudje se prijavljajo, nekateri protestirajo (proti tej »monetizaciji umora«), črnske tolpe sumijo, da hoče policija kuliso »očiščenja« izkoristiti za obračun z njimi, organizatorji »očiščenja« govorijo o »družbeni katarzi«, ki bo sledila zmanjšanju kriminala ( ja, Ameriko bodo naredili spet veliko), toda prava agenda je na dlani: revne in brezposelne prisiliti, da se pobijejo med sabo.

Manj ko je revnih in brezposelnih, manj je odvečnega, nepotrebnega človeštva. Manj ko je odvečnega, nepotrebnega človeštva, nižji so javni izdatki. Nižji ko so javni izdatki, več bogastva lahko obdržijo bogati. Nekaj »očiščenj« – in socialna država je nepotrebna. Prvo očiščenje, ki izgleda tako, kot da je posneto po resnični zgodbi, je slika črnske izkušnje (Amerika je lahko »spet velika« le brez črncev), populizma (če ste jezni in hočete svojo jezo sprostiti, potem volite Trumpa ali pa pobijte čim več svojih tekmecev!) in neoliberalnega kapitalizma, ki ljudi sili v to, da si želijo, da bi bili gangsterji, kriminalci, morilci – ker je to edini način, da so konkurenčni in da se socialno premaknejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.