Marcel Štefančič jr.

31. 8. 2018  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Film

Pravičnik 2

The Equalizer 2, 2018, Antoine Fuqua

zadržan

Taksist.

»Vse vas bom pobil in žal mi je le to, da bom lahko vsakega ubil le enkrat,« sikne Robert McCall (Denzel Washington), nekdanji operativec Cie (kot Jason Bourne ali Ethan Hunt), ki podnevi živi bolj ko ne sam zase, tako rekoč fantomsko, in opravlja vljudno delo taksista (ne Uberjevega, temveč Lyftovega), ponoči pa plane iz sence ter se prelevi v divjega, ognjevitega, brutalnega, sadističnega pro bono vigilanta, multikulti filozofa nasilja, ki maščuje jude, muslimane, črnce, belce in svojo nekdanjo prijateljico (Melissa Leo). Nekemu negativcu najprej iztakne oko, potem ga nabode, potem pa ga s svetilnika vrže na ostre skale – ko čeznje bušne val, truplo odpihne. Kot da ga ni bilo. Poanta je na dlani: McCall človeka res izniči. Od zla ne ostane nič.

Film nas skuša na vsak način prepričati, da McCall, zenovski man on fire in fen Marcela Prousta, opravlja družbeno-koristno delo (negativci so res negativci), pa četudi počne le to, kar so v sedemdesetih letih počeli tisti prvi vigilanti, ki so jih razglašali za fašiste – inšpektor Callahan (Clint Eastwood) v Dirty Harryju, arhitekt Paul Kersey (Charles Bronson) v filmu Death Wish, tennesseejski šerif Buford Pusser (Joe Don Baker) v filmu Walking Tall in Travis Bickle (Robert De Niro) v Taksistu. Vsi ti filmi so dobili številna nadaljevanja in rimejke (Death Wish letos, z Brucom Willisom), kar seveda govori o tem, kako zelo ljudje hlepijo po »učinkoviti«, »nagli« in »brezkompromisni« pravni državi, ki bi delovala kot Stalinov stroj. Pravičnik 2, ki ga je navdihnila TV-serija iz osemdesetih let, je tipični vigilantski film, kar pomeni, da neprestano ustvarja vtis, da je Robert McCall katarzični junak, ki rešuje svet in ponižane in razžaljene in pozabljene (kot Thor, Iron Man, Superman, Spider-Man in drugi superjunaki, le da mu manjkajo ogrinjalo, maska in telepatsko-teleportacijski kič), toda to je približno tako, kot da bi rekli, da je Stalin s svojimi čistkami in svojim terorjem reševal svet – ali pa da ni pogledal stran, ko so ljudje potrebovali pomoč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.