Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Dva leva

Domovina, Bog, Ljubljana

(Kot aprila štiriinštirideset)

Židovstvo hoče zasužnjiti ves svet. Zasužnjiti bi ga moglo, če bi narode tudi gospodarsko uničilo. Zato je pognalo narode v vojno, da se uničujejo in s tem služijo židovskim koristim. Najzvestejši izvrševalec židovskih ukazov sta komunizem in liberalna demokracija. Obe ideji so ustvarili židje za nežidovske narode. Tudi slovenski narod hoče židovstvo z moralnim razkrojem in obubožanjem spraviti na kolena.
— Glasilo Slovensko domobranstvo leta 1944 o svetovni židovski zaroti (Citirano po Wikipediji)

Borimo se proti nasprotniku, ki je drugačen od nas. Ki ni odkrit, ampak pritajen; ki ni neposreden, ampak zvit; ki ni pošten, ampak nizkoten; ki ni nacionalen, ampak internacionalen; ki ne verjame v delo, ampak špekulira z denarjem; ki ne pripada domovini, ampak je prepričan, da mu pripada ves svet.
— Viktor Orbán marca 2018 o Sorosu Strašljivo: Na seznamu Sorosovih plačancev v fundaciji Open Society, ki načrtno destabilizira Evropo, sta tudi Ivo Vajgl in Tanja Fajon!

Zakaj slovenski režimski mediji – z nekaj redkimi izjemami – nikoli ne poročajo kritično o delu Georga Sorosa .... ni naključje. Lep primer sta komercialni televizijski postaji POP TV in A Kanal, ki sta v lasti družbe Central European Media Enterprises s sedežem na Bahamih, ki jo je ustanovil Ronald Lauder, politični aktivist. Ambasador 21 je poročal, da je Ronald tudi predsednik Svetovnega židovskega kongresa.
— Nova 24ur o slovenski kolaboraciji s Sorosevo svetovno židovsko zaroto

SDS je napovedala obleganje Ljubljane. No, svobodno mesto Ljubljana je doživelo in preživelo že mnogo obleganj. Od turških vpadov do najnovejše napovedi SDS, da Janša pošlje svojega zvestega vojaka Logarja v volilni boj. Najbrž slej ko prej v brezupni boj. In Janša to dobro ve. Prej je pošiljal v boj s favoriziranim Jankovićem tretjekategornike. Najprej Zofijo Mazej Kukovič, ki, kot se je izkazalo v soočenjih, nima niti zadostne topološke orientacije po mestu, v katerem ni nikoli živela; kasneje strankinega direktorja Filharmonije Damjanovića, ki je dosegel nekoliko boljši rezultat, a je v kampanji moral igrati po Jankovićevih notah. Zakaj torej Janša pošilja svojega kronprinca v izgubljeno bitko? Verjetno prav zato. Da ga oslabi. Kdor svoj potencial pokuri v županski bitki kot poraženec, izgubi pozicije in potenciale za naskakovanje najvišjih funkcij. Drugi razlog pa je na videz racionalnejši. Logar je bil preiskovalec in zasliševalec Jankovića v preiskovalni komisiji DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. A tu nastane problem. Logar kot član SDS, ki je bil skupaj s strankarskimi tovariši in vztrajniki prepričan, da je Janševo nedolžnost treba dokazovati in ubraniti na ulici, pred sodno palačo in ne v njej, ni najbolj primeren za osrediščenje kampanje na domnevni Jankovićevi korupciji. In ne samo vodja stranke, celotna stranka je pod hipoteko korupcije, nadvse problematičnih finančnih transakcij ter celo (prepovedanega) financiranja iz tujine. Pa naj gre za kreditodajalko in davčno utajevalko Đuđićevo ali mecena stranke in njenih medijev Orbána. No, Logar kot mestni svetnik pooseblja tudi neposredno oškodovanje mestne občine v času vladavine SDS.

Drugače povedano, sentiment proti esdeesovskemu kandidatu Logarju lahko oblikuje veliko širšo fronto, kot je ta čas direktna preferenca Jankovića. To bi se najbolj pokazalo, če bi prišlo do (malo verjetnega) drugega kroga, ko bi k Jankoviću nesli svoj glas vsi, ki jih esdeesovski protiljubljanski, protiurbani refleks moti. Dobro, Logar je že napovedal tudi transpolitične populistične obljube. Denimo o brezplačnem javnem prevozu za upokojence. To bi lahko bilo privlačno za mnoge naivne upokojence, ki bi svoje prepričanje in partijske knjižice z lahkoto zamenjali za brezplačne kartice Urbana, če ne bi prav enako stvar pred leti (takrat še kot kandidat LDS) napovedal Dimitrij Rupel. A se je s prazno obljubo popolnoma diskreditiral. Ko so ga mediji spomnili na predvolilno obljubo, je rešitev iskal v brezplačnih nočnih vožnjah za upokojence. No, to bi še bilo finančno vzdržno. Recimo, da imajo upokojenci, ko se pozno ponoči vračajo z rave partijev, zastonj mestni prevoz. Problem je le, da premajhen delež upokojencev ponoči žurira in rejva.

Sploh pa Logarjeve aspiracije v županski tekmi sovpadajo z aktualnimi in zgodovinskimi zatajitvami njegove stranke. Tako so se evroposlanci SDS (+ Peterle) pritajili, ko so preostali slovenski evroposlanci na Junckerja naslovili protestno pismo v zvezi z manipulacijami ob arbitražnem sporazumu. Domoljubi pač. In ti isti poslanci so se pritajili in so odpovedali tudi, ko je evropski parlament z veliko veličino onkraj strankarskih družin začel postopek proti Orbánovi nedemokratični, fašistoidni, nesolidarni, antisemitski Madžarski. A antisemitski, fašistoidni sentiment SDS že dolgo ni zgolj v spogledovanju z madžarskimi sosedi ali domobransko zgodovino, kjer so aktivni udeleženci in apologeti slovenske fašistoidne zgodovine vidni člani stranke. Ne le latentno, ampak vse bolj manifestno se prek strankinih korporativnih medijev, ki jih posredno financira fašistoidni Orbán, politični nasprotniki etiketirajo kot Sorosevi plačanci ter agitira eksplozivni koktajl antisemitizma, antiislamizma in splošne sovražnosti do tujcev.

Že res, da so bile prve domobranske formacije leta 1943 poimenovane kot Četa Golovec, Četa Rudnik, pa Vod Ježica, Vod Dravlje, Vod Device Marije v Polju ... A to so bila zgolj imena. Domobranci so se skrivali v Rovtah, Horjulu, na Urhu, v Polhovem Gradcu ... Za domobranstvo v svobodni Ljubljani nikoli ni bilo prostora. In prepričan sem, da ga tudi za novodobno hujskaštvo stranke SDS ne bo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.