Marcel Štefančič jr.

2. 11. 2018  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Film

Stefan Zweig: Slovo od Evrope

Vor der Morgenröte, 2016, Maria Schrader

zadržan

Begunec.

Stefan Zweig (Josef Hader), sloviti avstrijski pisatelj in biograf judovskega rodu, globalni zvezdnik in ljubitelj žarometov, v tridesetih letih prejšnjega stoletja – po Hitlerjevem prevzemu oblasti – s svojo drugo ženo Lotte (Aenne Schwarz) emigrira v multikulti Brazilijo, kjer ga slavijo in častijo kot boga. Tu in tam odpotuje na turnejo po Ameriki (New York, Buenos Aires ipd.), vse pa leta 1936 preseneti in že kar šokira, ko na tiskovni konferenci Pen kluba ne obsodi niti nacizma niti Hitlerja.

Noče se politično opredeliti. Zakaj? Pravi, da ne bo govoril proti nobeni državi, ker “ne morem pisati iz sovraštva” in ker intelektualec “ne more množic zalagati s političnimi slogani”. Taktizira? Ga držijo za vrat? Noče v “novem svetu” delati vtisa, da je težak? Ne ve, kako naj reagira na razpad “včerajšnjega sveta”? Ni čisto jasno, toda ves čas je do vsega tako distanciran in nezainteresiran, kot da ni več tam, a če veste, kako je končal, potem bi bili slepi, če v tej “veliki utrujenosti” ne bi videli protesta. (Kinodvor)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.