Marcel Štefančič jr.

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Film

Asterix: Skrivnost čarobnega napoja

Asterix: Le secret de la potion magique, 2018, Alexandre Astier & Louis Clichy

zadržan +

Druidna verzija Macrona.

Najnovejši Asterix – Skrivnost čarobnega napoja – je presenetljiv, pa ne zato, ker so serijo zelo uspešnih igranih Asterixov na lepem “presekali” z animiranim, navsezadnje, že animirano Domovanje bogov je pred štirimi leti “presekalo” igrani živ-žav. To, da je film duhovit in poskočen (oh, in prežgan s popkulturnimi referencami in aluzijami), ni presenetljivo – to, da je preciznejši od igranih Asterixov, pač. A to ni najbolj presenetljivo. Prejšnji Asterixi, z animiranimi vred, so bili posneti po albumih, tale pa je posnet po originalnem scenariju, ki ga je – jasno, po likih in v duhu Renéja Goscinnyja in Alberta Uderza – napisal Alexandre Astier (kreator in zvezdnik serije Kaamelott), kar je še kar presenetljivo, ne pa tudi najbolj presenetljivo. Glavna tokrat nista Asterix in Obelix – glavni je Čudomix (alias Panoramix), ostareli, vse bolj nerodni druid, ki se mu zdi, da je napočil čas, da si najde naslednika in mu preda formulo čarobnega napoja (ne, nihče ni večen, nihče – niti popkulturna ikona – ni nezamenljiv).

To, da je glavni Čudomix in da sta Asterix in Obelix le njegova podpornika, je kakopak presenetljivo, a spet ne najbolj presenetljivo. Najbolj presenetljivo je namreč tole: zatiralci Galcev – glavni negativci, grožnja št. 1 – niso Rimljani, temveč sami Galci. Ali natančneje: Sulfurix, kruti, zahrbtni, pohlepni, maščevalni, makiavelistični galski druid, se skuša na vsak način dokopati do čarobnega napoja, s katerim bi si lahko podredil Galce. Točno, Sulfurix je bolj ko ne karikirana verzija francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki si skuša s “čarobnim” – neoliberalnim! – napojem pokoriti Francijo. A tudi to, da Galce terorizira Galec, ki se mu štikel You Spin Me Round (via Dead or Alive) več kot odlično poda, v resnici niti ni presenetljivo – poglejte le na francoske ulice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.