Bernard Nežmah

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Knjiga

Borut Korun Utopija in resničnost: ob zatonu evropske civilizacije

Philopatridus Illyricus, Ljubljana, 2018, 20 €

+ + +

Jezni esej zoper množične migracije v Evropo.

Avtor je kot potopisec objavil nekaj prav simpatičnih knjig o kulturah Južne Amerike, starega Egipta in antične Grčije. Tokrat je spisal polemično delo, ki anticipira samouničenje evropske civilizacije. V knjigi se sprehodi skozi zgodovino Evrope in jo postavi kot razvoj kulture proti islamskemu pohodu nasilja in terorja. Tu dominira stereotipni pogled, ki islamsko tradicijo jemlje zgolj kot militaristično. Z antropološkega in sociološkega vidika gre za definitivno preskromen pristop.

Toda pogleda na islamizacijski pohod vseeno ne gradi na strahu, temveč na dejstvih. Iz zgodovine vzame arabsko osvojitev Španije ter seveda turške vpade v slovenske dežele, ki so njega dni povzročali strah in grozo. Povezava z aktualnim priseljevanjem iz arabskih dežel je sicer simbolična, a za vnaprej neprepričane neprepričljiva.

Pisec je prodornejši v analizah dominantnih medijev, v katerih najde evidentno diskrepanco, ko denimo zapazi, da v poročanju o političnih strankah uporabljajo termine o skrajnih desničarskih oziroma desnih populističnih strankah, sistematično pa izpuščajo oznake o skrajno levičarskih oziroma levih populističnih partijah. Najmočnejše je vsekakor poglavje o sistematičnem uničevanju podeželja na Slovenskem, a se ustavi praktično le pri pozidavi plodne zemlje.

Dobra stran knjige je, da obravnava resne probleme, ki se često minimizirajo, vsekakor tudi veselje do premišljevanja sedanjosti skozi paralele z zgodovino, šibka pa trivialen manihejski pristop, ki daje osrednji ton pisanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.