Marcel Štefančič jr.

7. 2. 2019  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Film

Soba pobega

Escape Room, 2019, Adam Robitel

zadržan +

Šli boste v zgodovino!

Šestim neznancem – študentki, ki je preživela letalsko nesrečo, stravmatizirani iraški veteranki, stresnemu borznemu posredniku, maničnemu alkoholiku, fizičnemu delavcu in odvisniku od interaktivnih iger, kot je “Escape Room” – se zgodi Kocka. Ne, zgodi se jim Brez povratka. Ne, ne, zgodi se jim Žaga. Ne le prva, temveč tudi šesta. Preden se jim ne zgodi Koča v gozdu. In Krvavi hostel 2. Vraga – zgodijo se jim vsi ti šokerji hkrati.

Organizacija “Minos” jih namreč povabi v igro “Escape Room” – kdor zmaga, dobi 10.000 dolarjev, toda tekmovalci ne vedo, da poražence čaka smrt. In bolj ko padajo iz sobe v sobo in iz pasti v past (v prvi sobi se temperatura naglo dviguje, v drugi se naglo spušča, v tretji so tla na stropu, stene četrte lezejo skupaj, peto duši plin ipd.), v katerih se panično, agonično, groteskno borijo za golo preživetje, bolj se zdi, da so padli v teater ekstremnega kapitalizma (bodite konkurenčni! tekmujte! požrite se! zmagovalec dobi vse!), ki eksperimentira z njimi, potemtakem v neoliberalni torture porn, ki jih skuša – na odprti sceni – ožeti do zadnje kaplje znoja in zadnje kaplje krvi. V očeh kapitala so le cifre – a tudi v očeh tega eskapističnega multikulti derivata.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.