Marcel Štefančič jr.

10. 5. 2019  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Film

Zapelji me, če me moreš

Long Shot, 2019, Jonathan Levine

zadržan +

Ko je Fred srečal Charlotte.

Romantične komedije – vsaj tiste visokega kalibra, saj veste, studijske, s top zvezdami, kot so bile Sandra Bullock, Meg Ryan in Julia Roberts – je nekje vmes vzel vrag, zato so si verjetno rekli: mar ni ravno zdaj, ko Amerika vstopa v novo predsedniško predvolilno kampanjo, čas za prodemokratsko romantično komedijo? Ne pozabite, da so leta 1995, ko se je Amerika pripravljala na novo predsedniško predvolilno kampanjo, posneli Ameriškega predsednika, romantično komedijo, s katero so skušali Američanom posredno prikupiti liberalnega predsednika, Billa Clintona, ki je tedaj sedel v Beli hiši in ki je bil tik pred ponovno kandidaturo. Romantična komedija Zapelji me, če me moreš skuša Američanom prikupiti demokratsko stranko, zato se začne na neonacističnem shodu – ja, z Ameriko, v kateri plapola neonacizem, je nekaj hudo narobe! Podpreti je treba anti-Trumpa: pa kdorkoli že to bo! A ironično, neke vrste Trump je že v Beli hiši: predsednik Chambers (Bob Odenkirk), ki vlada Ameriki, je resda demokrat, a tako bebav, klovnovski in samovšečen, da ne loči več med realnostjo in resničnostnim šovom. Ker pa sklene, da ne bo ponovno kandidiral, postane špickandidatka demokratske stranke zunanja ministrica Charlotte Field (Charlize Theron), sredinska kot Hillary Clinton (ali Barack Obama ali Joe Biden).

In še preden rečete Napumpana (ali pa Veep), se že romantično – in tudi komično, ma non troppo – zaplete s Fredom Flarskim (Seth Rogen), bradatim raziskovalnim novinarjem, sicer fanatičnim levičarjem (luzerjem, se razume, saj mu spletni portal spelje alt-right), ki naj bi njeno kampanjo – njene replike, njene govore, njeno “sporočilo” – malce sfriziral, spražil, zapekel in našpičil. Jasno, zunanji ministrici, atraktivni, ekološko osveščeni pripadnici demokratske elite, ga vsi odsvetujejo (ker je zrihtan narobe, ker se obnaša narobe, ker je “etičen”, ker izgleda tako, kot da gre na avdicijo za komedijo Judda Apatowa), a gledalec, ki zna “sporočila” brati med vrsticami, tedaj že ve, kam pes taco moli: če hočejo demokrati odpihniti Trumpa, potem se mora sredina demokratske stranke (Joe Biden, Hillary Clinton ipd.) združiti z levim krilom demokratske stranke (Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez ipd.). Romantična komedija Zapelji me, če me moreš, ki skuša v politiko vrniti romantiko in v kateri sklicevanje na ustavo ali Bill of Rights zamenja sklicevanje na Čedno dekle, dela vse, da bi se sredina in levo krilo demokratske stranke poljubila – in dala dol. Pa Trumpa v hipu ne bo več! Da je Charlotte nekdanja Fredova bejbisiterka, ni naključje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.