Marcel Štefančič jr.

10. 5. 2019  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Film

Drobižki 2

Minuscule: Les mandibules du bout du monde, 2018, Hélene Giraud & Thomas Szabo

za

Knjiga o džungli.

Če ste se naveličali animiranih filmov, v kateri vse živali – tudi najbolj drobižkaste – tekoče govorijo angleško (ali pa slovensko, če smo že ravno pri tem), potem si vsekakor poglejte Drobižke 2, francosko kombinacijo igranega in animiranega filma, v kateri res male živali – žuželke, no, drobižki – ne govorijo ne angleško ne slovensko, ampak uživajo v tem, da so živali, ki jih ljudje le motijo. Še bolj pa jih moti kapitalizem.

Ko pikapolonica – drobižek št. 1 – nehote obtiči v paketu, ki ga poštni sistem iz hladne, sive, zimske Francije prenese na toplo, razsijano karibsko otočje Guadeloupe (v francoski lasti), si rečete: vau, hvala bogu za kapitalizem! Če ne bi bilo tako učinkovitega poštnega sistema, ki ga je ustvaril kapitalizem, pikapolonica ne bi nikoli videla tega raja! Toda kapitalizem raj vedno predela po svoji podobi: Guadeloupe namreč preplavijo “investitorji” (predatorji), ki hočejo bajno in bujno džunglo preleviti v novo trdnjavo množičnega turizma. Zdaj pikapolonici kapitalizem ni več tako všeč. In tudi ljudje se ji zdijo bolj ko ne odveč. Ker pa ne zna govoriti, se žal ne more vprašati: hej, kako to, da je otočje Guadeloupe francosko?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.