Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Film

Kdo je Peter Florjančič?

Stoletje sanj, 2019, Ven Jemeršić

Slovenski Zelig.

Monte Carlo, sredi petdesetih let prejšnjega stoletja: Peter Florjančič, serijski izumitelj in iznajditelj (parfumski razpršilec, okvirček za diapozitive, stroj za brizganje plastike, plastična veriga, čep za kečap Heinz itd.), gre v neki jet-set restavraciji na stranišče – nenadoma vstopi Winston Churchill, nekdanji britanski premier – stopi k sosednemu pisoarju – iz ust potegne cigaro ter jo brez besed poda Florjančiču, ki mu jo pridrži – odpne si šlic in odtoči – potem vzame cigaro, Florjančiču pa dahne: “Thank you!”.

Tale doku, v principu rimejk dokuja Zgodba gospoda PF, ki ga je leta 2002 posnel Karpo Godina, še enkrat pokaže, da je bil Florjančič slovenski Zelig: otroški prijatelj princa Aleksandra Karađorđevića, prijatelj paše Ilhamija Husseina, sosed Genea Kellyja, skoraj sosed Charlieja Chaplina, znanec Jacquesa Cousteauja, monaškega kneza Reinierja, režiserja Vittoria De Sice, filmarja Orsona Wellesa, modne kreatorke Coco Chanel in tajkuna Aristotla Onassisa, soigralec Marlene Dietrich.

Toda še eno dokazovanje, da je bilo njegovo življenje res “filmsko” (in celo “hitchcockovsko”), je nepotrebno – zakaj o Florjančiču, prijatelju kraljev in kraljic, kralju Monte Carla, bondovskih igralnic in gala zabav, hustlerju, zapeljivcu, uživaču, fantazistu, žrtvi vojnega nasilja, glasbeniku, plesalcu, nikoli upokojenemu mitomanu, nikoli zdravstveno zavarovanemu grandomanu, ki je brezmejno ljubil svojo usodo (vprašanje, kaj bi bilo z njim, če bi imel še srečo!), in avtorju številnih sloganov (“Denar ni nič vreden, če ga ne zapraviš”, “V življenju moraš vse zapravit”, “Za zakonca je najbolj pomembno, da spita vsak v svoji sobi” ipd.), ki je trikrat bajno obogatel in trikrat bankrotiral, raje ne posnamejo kar filma? To bi bila lahko sijajna parodija kapitalizma in njegovih sanjačev. Navsezadnje, stoletni Florjančič, ki je v življenju zamenjal 41 avtomobilov in 5 državljanstev, ima skoraj 80 let delovne dobe – še vedno nima pokojnine, še vedno mora delat. Slovencem, ki se otepajo podaljšanja delovne dobe, ga bodo dali za zgled. Tako kot so jim tedaj, ko je Florjančič kraljeval v Monte Carlu, za zgled dajali stahanovce. (posebne projekcije)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.