Lara Paukovič  |  foto: Ada Hamza, Borut Krajnc

14. 6. 2019  |  Mladina 24  |  Kultura

Mala črna knjiga ljubljanske umetniške scene

Kdaj ustvarjajo umetniki? Kako je videti njihov delovni prostor? Kakšen je njihov kreativni proces? Zakaj so se kljub temu, da je kruh ustvarjalca težko prigaran, podali na umetniško pot? Kaj še počnejo poleg umetnosti? Iščejo priložnosti tudi v tujini? In če je tako – zakaj?

Fotografije Ade Hamza v knjigi ponujajo neposreden vpogled v intimo umetniških studiev (na fotografiji studio Rona Preinfalka).

Fotografije Ade Hamza v knjigi ponujajo neposreden vpogled v intimo umetniških studiev (na fotografiji studio Rona Preinfalka).

Na takšna in drugačna vprašanja odgovarja knjiga Personal Outsides urednice Piere Ravnikar, sicer tudi ustanoviteljice Ravnikar Gallery Space, ki je izšla prav v teh dneh. Knjiga je v angleščini, saj je nastala, da bi živahno slovensko umetniško dogajanje predstavila kuratorjem v tujini; z devetnajstimi umetniki, vključenimi v knjigo, pa se je o njihovem življenju in delu pogovarjala Teja Kosi. V precej osebnih intervjujih, ki se deloma dotikajo tudi strokovne plati njihovega ustvarjanja, so med drugim razkrili specifike svoje ustvarjalne rutine, družinsko ozadje, pa tudi pomisleke in strahove, s katerimi se srečujejo med delom.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.