Marcel Štefančič jr.

21. 6. 2019  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Film

Možje v črnem: Globalna grožnja

Men in Black: International, 2019, F. Gary Gray

proti

Nenapeto reševanje planeta.

Ko gledate Globalno grožnjo, novi reboot franšize Možje v črnem, ki je vzletela leta 1997, vzdihnete le: Oh, ja, Jamesa Bonda ni že nekaj let, pa so vskočili Možje v črnem! Saj veste – da ne bo vseh bondovskih dividend pobral Kingsman. Ali pa Jason Bourne. Tu, v Globalni grožnji, se dogajanje preseli v Evropo, baza je London, kjer domuje tajni štab MiB in veliki šef (Liam Neeson), alias High T, vrstijo se pregoni, obračuni (na Eifflovem stolpu), avtomobili in gadgeti (“Series-7 De-atomizers”), kot bi jih izdelal Bondov Q, fatalne ženske, hazard, hedonizem, laserji, sci-fi prebliski, ekscentrični diaboliki (dvojčka), trgovci z orožjem, “sarkastične” enovrstične replike, nove “internacionalne” (Pariz, otok Ischia) in “eksotične” lokacije (Marakeš). Tako kot je slovita TV-serija CSI (Crime Scene Investigation), bazirana v Las Vegasu, dobila podružnico CSI: Miami (in potem CSI: New York), je serija Možje v črnem dobila evropsko, londonsko podružnico. Ne da je to edina transformacija: v črnem paru – v črni obliki s črnimi sončnimi očali – namreč nista več dva moška (Will Smith in Tommy Lee Jones), temveč moški in ženska, agent H, ki ga igra Chris Hemsworth, in agentka M, novinka med “črnimi”, ki jo igra Tessa Thompson.

Ker smo v dobi superjunaških filmov in zadnje čase tudi v dobi zgodb o izvoru superjunakinj (Temni Feniks, Stotnica Marvel, Čudežna ženska), je Globalna grožnja po malem tudi zgodba o izvoru “opolnomočene” agentke M. In ker so Možje v črnem zgodbe o zavojevalskih alienih, ki izgledajo kot ljudje, je več kot ironično to, da sta Hemsworth in Tessa Thompson v H-ja in M mutirala iz poskočnega, udarnega Thora in zapite, kinetične Valkire, ki sta ju igrala v filmu Thor: Ragnarok. Kaj počneta? Logično – rešujeta planet! Nelogično – kako je lahko reševanje planeta tako nenapeto? Kako je lahko reševanje življenja tako brez življenja? To se bo zdelo kul le tistim, ki so jim po Sonnenfeldovih Možeh v črnem izbrisali spomin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.