Festivalski plonklistek 2019

Mladinin vodnik po poletnih glasbenih festivalih v Sloveniji in na Hrvaškem

MetalDays v Tolminu

MetalDays v Tolminu
© Lukas Miheljak

S poletnimi glasbenimi festivali je podobno kot z obalnim letovanjem: Hrvaška ponuja mnogo več kot naša podalpska deželica, kar je najočitneje na področju plesne elektronike. Večina naših žurerjev in glasbenih entuziastov bo zavoljo pestrih festivalskih programov morala začasno migrirati na hrvaško obalo, kot bodo storili tudi Britanci, ki so se že pred slabim desetletjem naveličali nalivov in shojenega blata na domačem otoku ter dobršen del svojih rejversko festivalskih aktivnosti preselili k našim južnim sosedom. Razmeroma pestro je sicer tudi v Srbiji, na Madžarskem, v Italiji in v Avstriji. Tamkajšnje največje festivale, FM4 Frequency, Sziget in Exit, bi verjetno najslikoviteje opisala fraza »svega i svašta«: na programih vseh treh festivalov mrgoli toliko izvajalcev, da se resnično za vsakogar najde nekaj.

Nekaj pa dogaja tudi pri nas, a od tistih, ki radi obiskujejo festivalske masovke, bodo ponovno na račun prišli predvsem punkrockerji in metalci. Za ljubitelje elektronike, robnih kitarskih in eksperimentalnih žanrov, Slovenija namreč ponuja predvsem intimnejše, butične festivale, od katerih skoraj vsi potekajo v Tolminu, na sotočju Soče in Tolminke. Če vas od festivalskih aspiracij že srbijo pete, pa še ne veste, kam, smo za vas pripravili vodnik po bližnjih glasbenih festivalih v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kreativni tabor Sajeta

Tolmin, od 1. do 8. julija

Jubilejna obletnica odštekanega festivala, ki že dvajseto leto predstavlja raznovrsten nabor robnih žanrov eksperimentalne in avantgardne glasbe. Kljub temu da na programu tokrat ni pretirano prepoznavnih mednarodnih gostov, gre organizatorjem zaupati, da bo po Sotočju odmevala nenavadna, drzna in mojstrsko izvedena glasba. Eklektičen spored nastopajočih ponovno vključuje številne virtuoze (s solistično improvizacijo bo denimo nastopil Zlatko Kaučič), program pa slogovno niha med spokojno instrumentalno eksotiko (zaigrala bosta Samo Kutin in Ana Kravanje iz trojca Širom), drzno elektroniko (odličen drugi album bo v živo predstavil dvojec Warrego Valles) in zvočnimi eksperimenti, ki so na meji poslušljivega. Poleg glasbe pa Sajeta kot vsako leto ponuja številna predavanja, projekcije filmov in razstave.

Butik Festival

Tolmin, od 12. do 14. julija

Tolminsko Sotočje – brez dvoma najbolj idilična festivalska lokacija pri nas, če nam je vreme kljub nepredvidljivosti le naklonjeno – je kar klicalo po festivalu plesne elektronike. Festivalu Od:vod je to leta 2017 zaradi neviht spodletelo, letos pa srečo prvič preizkuša festival Butik. Organizatorji se ponašajo s tem, da so zbrali didžeje, ki bodo zabrisali žanrske meje znotraj sveta elektronske glasbe, a po programu sodeč je ta svet nekoliko omejen na techno in house. Butični festival združuje vse lokalne prvake spaced-out tech-house scene, ki je pri nas zadnja leta resnično v razcvetu, tem pa bodo ob boku stali tudi številni mednarodno priznani didžeji: od Raresha, enigmatičnega favorita romunskega undergrounda, do ukrajinskega aduta Etappa Kyla, ki deluje pod okriljem berlinske techno avtoritete Ostgut Ton.

Trnje Fest

Trnje pri Pivki, od 12. do 14. julija

»Festival za vse, ki nimajo za morje« se glasi moto Trnje Festa – festivala drugačne glasbe, ki bo s hrupno, pretežno kitarsko glasbo letos že dvaindvajsetič pretresel okoliške borovce. Program je pester in čvrst, na jasi sredi gozda bodo odmevale najrazličnejše alternativne kitarske godbe, vse od noise punka do garažne psihedelije in onkraj. Poleg številnih izvrstnih domačih zasedb, kot sta denimo zasedbi Lynch in Persons from Porlock, bo nastopilo tudi nekaj tujih bendov; vsekakor priporočamo nastop srbskega trojca Igralom.

Home Venice Festvial

Treviso, od 12. do 14. julija

Čeprav se v letošnjem festivalskem plonklistku osredotočamo na hrvaške in slovenske dogodke, moramo vseeno omeniti beneški festival Home Venice, ki letos poteka prvič, a nase glasno opozarja z resnično izjemnim programom. Ta je precej barvit, saj po eni strani gosti nekoliko pozabljene indie velikane, kot so denimo Bloc Party, po drugi strani pa aktualne rap zvezdnike, kot sta Pusha T in Young Thug, a pravzaprav v največji meri prepriča z izjemnim naborom elektronskih glasbenikov: nastopila bosta denimo Moodymann, prvi mož detroitskega housa, in čislani britanski producent Jon Hopkins, ki bo septembra z didžej setom nastopil tudi v Ljubljani, brez dvoma pa je gost festivala, ki pritegne največ pozornosti, enigmatični pionir IDM glasbe, večno aktualni Aphex Twin.

MetalDays & PunkRock Holiday

Tolmin, od 21. do 27. julija in od 5. do 9. avgusta

MetalDays, gosta koncentracija miroljubnih dolgolascev, ki se razbijajo ob spremljavi nemiroljubne glasbe, je največji praznik težkokategorne kitarske glasbe daleč naokoli. Poleg tega, da so metalci pri nas verjetno najmočnejša subkultura in najzvestejše koncertno občinstvo, na zdaj že legendarni festival v naše kraje pripotujejo navdušenci nad metalom z vseh koncev Evrope. MetalDays, nekoč znan kot MetalCamp, tudi letos predstavlja program, ob katerem se pocedijo sline tako prog-rock fotrom (nastopili bodo Dream Theater) kot najbolj true death metalcem. Ko v Tolminu za metalci pospravijo prazne pločevinke laškega, pridejo razmetavat punkrockerji. Ko pa se po moshpitu prah dokončno poleže, nastopi pogo ples. Obsežen program devete izvedbe punk-rock počitnic ponovno ponuja skoraj vse najvidnejše izvajalce scene.

PunkRock Holiday v Tolminu

PunkRock Holiday v Tolminu
© Domen Repnik

Dekmantel Selectors

Tišno, od 22. do 26. avgusta

Nizozemsko didžejanje obskurne elektronike, ki v svojem eklekticizmu nima tekmeca, je pod taktirko amsterdamske založbe Dekmantel postalo nova definicija pojma »selektorstvo«. Navidezno nekompatibilne, navadno izjemno redke najdbe iz zaprašenih kupov starih plošč se pod prsti najboljših selektorjev z vseh koncev sveta mešajo kot dobri koktajli. Iz odra Selectors na nizozemskem festivalu Dekmantel je nastal istoimenski bratski festival, postavljen v dalmatinsko idilo. Organizatorji so poskrbeli tudi za intimno izkušnjo, saj je v obtoku zgolj dva tisoč vstopnic. Sodeč po seznamu nastopajočih (med vidnejšimi so denimo Palms Trax, Ben UFO in Objekt) bo to vsekakor eden od letošnjih vrhuncev tujih festivalov na hrvaški obali.

Dimensions & Outlook

Pulj, od 28. avgusta do 1. septembra in od 4. do 8. septembra

Ruševine trdnjave Punta Christo v Pulju bodo osmič in zadnjič gostile bratska britanska festivala Dimensions in Outlook. Na prvem, manj obsežnem, a vseeno množično obiskanem festivalu kljub navidezno pestremu programu v veliki večini odmevajo predvsem techno koračnice, izbor nastopajočih pa je kot vedno vrhunski: verjetno je tako tudi zato, ker se glavni gosti programa z redkimi izjemami ponovijo vsako leto. Otvoritveni koncert bo ponovno potekal v puljskem koloseju, kjer se bo s svojo zasedbo The Free Nationas preizkusil karizmatični Anderson .Paak, eden izmed najprepoznavnejših glasov neosoula, nadejamo pa se lahko tudi koncertnega sodelovanja techno veterana Jeffa Millsa in legendarnega jazz bobnarja Tonyja Allena. Ko si bodo puljski galebi končno opomogli od glasnega techno štancanja, sledi invazija britanskih ljubiteljev basovske glasbe, v prvi vrsti večno priljubljenega drum&bassa, kot se za praznik britanskega podzemlja spodobi, pa bo tudi ogromno grime, UK garage in dubstep ritmov. Na žalost pa bodo nadležni emsiji brez dvoma tudi na tokratni izvedbi festivala ob skoraj vsakem vrhunskem didžej setu vzklikali brezčasno geslo »Roke v zrak!«.

Plaža Zrče

Od 1. julija do 22. avgusta

Plaža Zrče na otoku Pag – s klubi Aquarius, Kalypso in Papaya – pooseblja duh zabavljaštva, ki je nekje na presečišču med ameriškimi springbreak vragolijami in sodobnim rejverskim letovanjem na Ibizi. Od začetka julija do konca avgusta se bo zvrstilo malo morje britanskih festivalov, na katerih bodo sicer vsaj pol časa razbijali komercialni tech-house in še komercialnejši EDM beati. A organizatorji festivalov Hideout, Sonus in Barrakud so v programe vključili nekaj manj preračunljivih izbir didžejev, ki so vsekakor vredni naše pozornosti. Hideout festival, ki poteka med 1. in 5. julijem, se lahko denimo pohvali z nastopom avstralskega house mojstra Mall Graba, festival Barakkud bo gostil berlinski boyband FJAKK, ki je lani s svojim analognim živim nastopom navdušil tudi v Klubu K4, Sonus Festival pa poleg predvidljivih izbir navdušuje z gosti, kot sta Daniel Avery in DJ Koze. Na plaži Zrče pa se občasno tudi twerka: 4x4 ritme bo med 15. in 17. julijem prekinil Fresh Island Festival, samooklicani »evropski urbani plažni festival številka ena«, na katerem bodo nastopili najvišje profilirani trap megazvezdniki. Zrče bodo tudi letos za mnoge prava žurerska meka, tistim, ki se neradi gnetejo med testosteronskimi brati v majicah z V-izrezom, pa obisk omenjenih festivalov suvereno odsvetujemo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.