Marcel Štefančič jr.

5. 7. 2019  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Film

Annabelle 3

Annabelle Comes Home, 2019, Gary Dauberman

proti

Same doma.

Kdor je videl paranormalni šoker Annabelle, ve, da istoimenska lutka izgleda kot nesojena, paralizirana nevesta legendarnega Chuckyja, pošastnega zvezdnika Otroške igre, ki je nedavno doživela soliden reboot, zato nas – v dobi “Kinematičnih vesolj”, recimo Marvelovega – ne bi smelo presenetiti, če bi se Annabelle 3 prepletla z Otroško igro, kajti to, da se – tako kot Annabelle 2, Nuna in Prekletstvo La Llorone – prepleta z “Vesoljem Priklicanega zla” (Conjuring Universe), tokrat ni ravno navdihujoče. Zakonca Warren (Patrick Wilson & Vera Farmiga), demonologa št. 1 (Ghostbusters!), zelo hitro službeno odpotujeta iz filma, tako da v mračni hiši – oh, in pred še mračnejšo sobo, polno čudnih, mističnih, nevarnih, demoničnih predmetov, “obsedenih” in “prekletih” artefaktov (z Annabelle vred), ki sta jih zbrala in v katero je vstop strogo prepovedan (pravilo št. 1) – obtiči njuna desetletna hči Judy (Mckenna Grace), toda ne sama.

Družbo ji delata varuška Mary Ellen (Madison Iseman) in njena prijateljica Daniela (Katie Sarife). A ne pričakujte preveč: ko Daniela, ki hoče na vsak način vzpostaviti stik s svojim pokojnim očetom, vstopi v sobo, v katero ne bi smela (povsod piše “Ne vstopaj!”, “Ne odpiraj!”), namreč – pod taktirko Annabelle, prevajalke okultnega Zla – sunkovito oživijo vsemogoči spektralni, fantomski, poltergajstovski, karnevalski, posthumni demoni, ki pa izgledajo tako, kot da so le na avdiciji – v šovu “Vesolje Priklicanega zla ima talent”. Skačejo, strašijo, plašijo in vreščijo – to je njihov “pokaži-kaj-znaš”. Nikomur v resnici nočejo nič žalega, le pozornost skušajo pritegniti. Čakamo le še na spletno glasovanje – tisti demon, ki bo dobil največ glasov, bo dobil svojo franšizo. Osebno navijam za televizor, ki napoveduje prihodnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.