Bernard Nežmah

 |  Mladina 31  |  Kultura  |  Knjiga

Norman Ohler: Popolna omama: droge v tretjem rajhu

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2019, prevod: Neža Božič, 27,99 €

+ + + +

Teza: uspehi in trdovratnost nacizma izvirajo iz množične uporabe drog.

Nemški romanopisec Ohler je proučeval arhive, se pogovarjal s preživelimi vojaki, zgodovinarji in zdravniki ter ustvaril delo, ki podre mit o arijski nadrasi. Nemški blitzkrieg v Franciji je bil farmakološka zmaga: 35 milijonov tablet pervitina je dalo vojaštvu zagon, ki je povsem demoraliziral anglo-francosko vojsko. Hitlerjeva ognjevitost je izvirala iz odmerkov dopinga, hormonov in kokaina. Nemški zdravniki so izdelali celo drogo, ki je vojake držala budne tja do štiri dni, a za ceno telesnega kolapsa. Čas vojnega nacizma kot razcvet industrije drog, katerih učinke so testirali tudi na taboriščnikih.

Delo ob tem prinaša vpogled v manj znano ekonomijo; Hitlerjev zdravnik Morell je po okupaciji Ukrajine prevzel moderno klavnico v Harkovu, v katero so mu vozili živalska jetra, želodce, moda in jajčnike, iz katerih je izdeloval hormonske preparate; obveščevalna služba je zunaj okupiranih območij leta 1943 nakupila več kot pol tone čistega kokaina in 60 kilogramov heroina.

Knjiga prinaša nov pogled na vojaško zgodovino, ki pa postavi nacizem kot režim, ki naj bi bil edini oskrboval svoje vojaštvo s supervitamini, drogami, hormoni in poživili. S čim so tedaj bojevitost in vzdržljivost vojakov spodbujali vojaški vrhovi ZDA, Sovjetske zveze, Japonske in Velike Britanije? Tudi ameriški letalci so goltali tabletke, ki so jih ohranjale budne po več kot 24 ur, Britanci pa so vojakom dajali amfetamin, ki je po vojni dajal krila zmagovalcem na Tour de France.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.