Marcel Štefančič jr.

20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Film

Prevarantke na Wall Streetu

Hustlers, 2019, Lorene Scafaria 

zadržan +

Volkulje z Wall Streeta.

Mark Baum (Steve Carell), upravljalec velikega hedge sklada, pride v McKayevi Veliki potezi v Las Vegas, kjer si najame striptizeto, ki mu med poplesavanjem zaupa, da je nabavila pet hiš in eno stanovanje, češ krediti so tako ugodni. Baumu ne preostane drugega, kot da naglo pograbi telefon in panično javi: Finančni sistem se bo sesul! In res se sesuje. Ko se sesuje in ko izbruhne huda finančna kriza, se, kot vidimo v Prevarantkah na Wall Streetu, posnetih po resnični zgodbi (članek – via Jessica Pressler – je leta 2015 objavil Global), zmanjša povpraševanje po vsem, tudi po striptizu, zato si morajo newyorške striptizete iz prestižnega nočnega kluba “Moves” – Destiny (Constance Wu), Ramona (Jennifer Lopez), Annabelle (Lili Reinhart), Diamond (Cardi B) in Mercedes (Keke Palmer) – odpreti posebne “kreditne” linije. Kar pa ni težko: bankirje, borzne mešetarje in špekulante z Wall Streeta, ki hodijo mimo njih in v katerih vidijo le svinje, ki so pokradle male ljudi, začnejo namreč neusmiljeno mamiti in skrivaj omamljati, njihove zlate kreditne kartice pa brez slabe vesti “robinhoodsko” spreminjati v svoj Bling Ring. To je tako, kot da bi ropale banko, le da imaš ključ, pravi Ramona, izkušena plesalka, kraljica droga, mentorka ostalih, ki ji je jasno, da ta, ki igra po pravilih, ne pride nikamor.

Zakaj bi potem igrale po pravilih? Če ne igraš po pravilih, se ti itak nič ne zgodi, si mislijo, ko gledajo anonimne volkove, ki so raztrgali Wall Street, ekonomijo in življenje, pa se jim ni skrivil niti las. Svoja telesa prelevijo v orožje za množično zapeljevanje krdel z Wall Streeta, seksizem speljejo na svoj mlin, a ne pričakujte družbene revolucije: ko si odprejo “kreditne” linije, ko se torej dokopljejo do lahkega denarja, začnejo le brezmejno zapravljati. Kot da bo jutri konec kapitalizma. Mike (Channing Tatum) in ostali “eksotični” plesalci v filmu Vroči Mike XXL nimajo te samozavesti. A da Ramona et consortes odplešejo v elegantno, dekadentno, neonsko, pohlepno noč popolnega “ponzijevega” zločina, recesijskega opolnomočenja in kvazifeminističnega sestrstva, je tako nepresenetljivo kot to, da so igrive, cinične in deregulirane kot “mistični” finančni produkti z Wall Streeta. Kot bi sledile dictumu Ivane Trump iz Kluba vražjih babnic: “Gospe, biti morate močne in neodvisne, in ne pozabite – ne jezite, ampak vzemite vse!” Štikel Control, ki odmeva s soundtracka (via Janet Jackson), pove vse: “I’m in control, and I love it, hahaha ... thats right!”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.