Saša Eržen

11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

Negro čokolada

Mešanje okusov

© Saša Eržen

Čips z okusom špagetov bolognese, čokolada z okusom japonskega hrena vasabija, sladkorne palčke z okusom pečenkine omake ali žvečilni gumiji z okusom mila dokazujejo, da je v svetu prigrizkov v modi bizarnost. Zato odločitev tovarne Pionir iz Srbije, ki že od leta 1928 izdeluje črne trde bonbone negro z dimnikarjevo podobo na embalaži, da ob stoletnici delovanja združi okus svojih legendarnih bonbonov in svoje mlečne čokolade, niti ne čudi. V nasprotju s splošnim prepričanjem ime bonbonov ni povezano ne s črno barvo bonbona ne z rasizmom, temveč gre za priimek stvaritelja. Italijan Pietro Negro je v 20. letih prejšnjega stoletja živel in delal na Madžarskem, kjer naj bi ustvaril znamenite bonbone s sladkim korenom in meto, ki so tam priljubljeni še danes. Tovarna Pionir sicer stoji v Subotici, le streljaj od madžarske meje, in jo je ustanovil Jozsef Ruff. Čeprav so bonboni črni, je polnilo čokolade z njihovim okusom belo. Kakopak sta mu dodani aromi mete in sladkega korena; slednja je skupna bonbonom negro in bronhi, zato bo morda čokolada všeč tudi ljubiteljem okusa konkurenčnih hrvaških bonbonov, s pomočjo katerih se lažje diha.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €
  • Polletni zakup ogleda člankov
    75 €
  • Letni zakup ogleda člankov
    149 €
  • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
    14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.