Saša Eržen

11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

Negro čokolada

Mešanje okusov

© Saša Eržen

Čips z okusom špagetov bolognese, čokolada z okusom japonskega hrena vasabija, sladkorne palčke z okusom pečenkine omake ali žvečilni gumiji z okusom mila dokazujejo, da je v svetu prigrizkov v modi bizarnost. Zato odločitev tovarne Pionir iz Srbije, ki že od leta 1928 izdeluje črne trde bonbone negro z dimnikarjevo podobo na embalaži, da ob stoletnici delovanja združi okus svojih legendarnih bonbonov in svoje mlečne čokolade, niti ne čudi. V nasprotju s splošnim prepričanjem ime bonbonov ni povezano ne s črno barvo bonbona ne z rasizmom, temveč gre za priimek stvaritelja. Italijan Pietro Negro je v 20. letih prejšnjega stoletja živel in delal na Madžarskem, kjer naj bi ustvaril znamenite bonbone s sladkim korenom in meto, ki so tam priljubljeni še danes. Tovarna Pionir sicer stoji v Subotici, le streljaj od madžarske meje, in jo je ustanovil Jozsef Ruff. Čeprav so bonboni črni, je polnilo čokolade z njihovim okusom belo. Kakopak sta mu dodani aromi mete in sladkega korena; slednja je skupna bonbonom negro in bronhi, zato bo morda čokolada všeč tudi ljubiteljem okusa konkurenčnih hrvaških bonbonov, s pomočjo katerih se lažje diha.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.