Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

15. 11. 2019  |  Mladina 46  |  Kultura

Alexander Manuiloff, dramatik in pisatelj: »Formula populistov je preprosta: poneumljanje ljudi in strašenje«

O usodi države in demokracije, o Evropski uniji in seveda o njegovi predstavi brez igralcev in režiserja

Potek predstave Države je povsem odvisen od aktivnosti gledalcev, ki sedijo okoli uprizoritvenega prostora. Včasih traja kar nekaj minut preden eden izmed gledalcev ali gledalk stopi do mize in poseže po ovojnici s pismom Plamena Goranova v njej.

Potek predstave Države je povsem odvisen od aktivnosti gledalcev, ki sedijo okoli uprizoritvenega prostora. Včasih traja kar nekaj minut preden eden izmed gledalcev ali gledalk stopi do mize in poseže po ovojnici s pismom Plamena Goranova v njej.
© Nada Žgank

Ni naključje, da kritiki in občinstvo Državo, predstavo brez igralcev in režiserja, hvalijo kot eno izmed najbolj inovativnih in domišljenih predstav, ki jih v zadnjih sezonah uprizarjajo na evropskih in svetovnih gledaliških odrih. V predstavi – vizualno je sestavljena le iz zaprtih ovojnic na mizi, nad katero visita gola žarnica in mikrofon, poleg nje pa je vedro – namreč njen avtor Alexander Manuiloff »spregovori« o usodi države in demokracije, o vlogi umetnosti v njej, in v teh procesih tudi o vlogi ljudi, kot je Plamen Goranov, bolgarski aktivist, ki se je leta 2003 samozažgal. Pisma v omenjenih ovojnicah na mizi so njegova.

Potek predstave je zato povsem odvisen od aktivnosti gledalcev, ki sedijo okoli uprizoritvenega prostora. Tudi v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je dramatik, pisatelj in novinar Manuiloff prejšnjo sredo predstavil svojo Državo, je trajalo kar nekaj dolgih minut, da se je opogumila prva gledalka in segla po ovojnici s pismom Plamena Goranova v njej. Ne le vsebina, tudi ta dinamika in (tiha) komunikacija med obiskovalci, ki izpričujeta kulturne vzorce in tudi zmožnost demokratične participacije, je ena izmed ključnih sestavin predstave. Zanimivo je, da je Manuiloffova predstava, čeprav obravnava isto temo, ima enak naslov in se navdihuje iz istih virov, povsem drugačna od tiste, ki jo je v minuli sezoni v istem gledališču z njegovimi igralci ustvarila režiserka Anja Suša.

Država vsebuje različne formalne in vsebinske ravni, vse pa se združujejo v pozivu k novemu premisleku o državi in demokraciji. Država je zagotovo vaš najbolj neposredni spoprijem s to temo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.