Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 46  |  Kultura

Alexander Manuiloff, dramatik in pisatelj: »Formula populistov je preprosta: poneumljanje ljudi in strašenje«

O usodi države in demokracije, o Evropski uniji in seveda o njegovi predstavi brez igralcev in režiserja

Potek predstave Države je povsem odvisen od aktivnosti gledalcev, ki sedijo okoli uprizoritvenega prostora. Včasih traja kar nekaj minut preden eden izmed gledalcev ali gledalk stopi do mize in poseže po ovojnici s pismom Plamena Goranova v njej.

Potek predstave Države je povsem odvisen od aktivnosti gledalcev, ki sedijo okoli uprizoritvenega prostora. Včasih traja kar nekaj minut preden eden izmed gledalcev ali gledalk stopi do mize in poseže po ovojnici s pismom Plamena Goranova v njej.
© Nada Žgank

Ni naključje, da kritiki in občinstvo Državo, predstavo brez igralcev in režiserja, hvalijo kot eno izmed najbolj inovativnih in domišljenih predstav, ki jih v zadnjih sezonah uprizarjajo na evropskih in svetovnih gledaliških odrih. V predstavi – vizualno je sestavljena le iz zaprtih ovojnic na mizi, nad katero visita gola žarnica in mikrofon, poleg nje pa je vedro – namreč njen avtor Alexander Manuiloff »spregovori« o usodi države in demokracije, o vlogi umetnosti v njej, in v teh procesih tudi o vlogi ljudi, kot je Plamen Goranov, bolgarski aktivist, ki se je leta 2003 samozažgal. Pisma v omenjenih ovojnicah na mizi so njegova.

Potek predstave je zato povsem odvisen od aktivnosti gledalcev, ki sedijo okoli uprizoritvenega prostora. Tudi v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je dramatik, pisatelj in novinar Manuiloff prejšnjo sredo predstavil svojo Državo, je trajalo kar nekaj dolgih minut, da se je opogumila prva gledalka in segla po ovojnici s pismom Plamena Goranova v njej. Ne le vsebina, tudi ta dinamika in (tiha) komunikacija med obiskovalci, ki izpričujeta kulturne vzorce in tudi zmožnost demokratične participacije, je ena izmed ključnih sestavin predstave. Zanimivo je, da je Manuiloffova predstava, čeprav obravnava isto temo, ima enak naslov in se navdihuje iz istih virov, povsem drugačna od tiste, ki jo je v minuli sezoni v istem gledališču z njegovimi igralci ustvarila režiserka Anja Suša.

Država vsebuje različne formalne in vsebinske ravni, vse pa se združujejo v pozivu k novemu premisleku o državi in demokraciji. Država je zagotovo vaš najbolj neposredni spoprijem s to temo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.