Saša Eržen

6. 12. 2019  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Hudo

Jim Beam čips

Krompirček z viskijem

© Saša Eržen

Čips je prigrizek, ki se sicer bolj poda k pivu kot viskiju, v britanski firmi Burts pa so se odločili, da ocvrti krompirček, ki ga izdelujejo iz lokalno pridelanega krompirja, začinijo z ameriškim bourbon viskijem znamke Jim Beam, ki je med najbolj prodajanimi na svetu. Čips z okusom viskija in žara je primeren za vegetarijance in vegane, podatka o vsebnosti alkohola – ter posledično o neškodljivosti za otroke, nosečnice, abstinente in bivše alkoholike – pa ni. Med sestavinami sta sicer navedena naravni okus viskija Jim Beam in posušeni viski, a prevladuje dimljeni okus žara, zaradi česar verjetno okus viskija zbledi. Na embalaži poleg datuma izdelave in roka uporabe celo poimensko natisnejo delavce, ki so čips ročno mešali med cvrtjem v tovarniški fritezi; z našim čipsom sta se pečala Richard Grower in Chris Dustow. Je brez glutena, umetnih barvil in okusov ter brez dodanega mononatrijevega glutaminata, ki sicer nastopa kot ojačevalec okusa. In ja, poleg angleškega krompirčka z okusom ameriškega viskija firma Burts izdeluje tudi čips z okusom znamenitega irskega temnega piva guinness.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.