Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Film

Vsi proti vsem

Vsi proti vsem, 2019, Andrej Košak

zelo proti

Film-krjavelj.

Franta Kramberger, ki ga igra Vlado Novak, je že 20 let župan Rovt, a ima tako izrazit štajerski akcent, kot da bo tja prišel šele naslednji teden – Štajerc v Rovtah ne bi bil nikoli izvoljen za župana. A Rovte v filmu Vsi proti vsem so metafora Slovenije, ki izgleda tako, kot da bi stopila iz kakega ljudskega igrokaza, predstave kakega amaterskega teatra ali pa zelo slabe Partljičeve veseloigre. Županu se obeta volilni poraz, ker je “vidoviti” Jožici (Iva Krajnc Bagola) zrihtal občinsko stanovanje, zato “profiju” (Valter Dragan) naroči, naj “umaže” njegovega protikandidata (Rok Vihar), predstavnika leve alternative, ki ga res takoj zatem omamijo, posadijo v posteljo z dvema otrokoma in fotografirajo – škandal je tako viralen, da se obesi.

Film Vsi proti vsem, poln naivnih situacij, lenobne regresivnosti in cenenih replik (“komunisti nam vladajo 30 let na 40 let podlage”), je gostilniški remiks treh mariborskih “afer” (afera Kangler, afera Križman, afera ravnatelj), toda vse te afere so bile precej dramatičnejše od tega “trilerja”, ki ima do svojih likov krjaveljski odnos. Košak, ki je očitno začutil svoje notranje 19. stoletje, je zbral veliko znanih imen (Peter Musevski, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič ipd.), ki igrajo krjavlje, toda na avtopilotu, saj nimajo kaj početi, le Igor Zupe – v vlogi županovega adjutanta – tako gara, kot da je srečal Kubricka. Kdo ve, ali pa se le drži laibachovske mantre: slabše ko je, tem resnejši obraz je treba kazati. Med vsemi krjavlji je pač največji krjavelj prav tale film, nič pametnejši od teh, ki se jim posmehuje. Videti je itak tako, kot da ga je produciral župan Rovt.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.