Saša Eržen

15. 5. 2020  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

Vegetarijanski kaviar

Alge namesto ribjih iker

© Arhiv Mladine

Kaviar, simbol bogastva, razkošja, ekstravagance in prefinjenosti, velja za drago ter prestižno jed višjega sloja, čeprav cenovni razpon te delikatese iz nasoljenih ribjih iker sega od povsem zmernega, ki si ga lahko špoga vsak, do perverznega, ki si ga lahko privošči samo politična in menedžerska noblesa. Najbolj cenjen je kaviar iz različnih vrst jesetrov in mnoge od njih je prignal na rob izumrtja, saj ribe, da bi prišli do jajčec, večinoma ubijajo, ker je to preprosteje in hitreje kot ’molža’ iker. Obstaja pa tudi vegetarijanski, veganski nadomestek, izdelan iz alg. Tega v črni in rdeči različici ponuja celo Ikea, lahko pa ga izdelamo kar doma. Vegetarijanski kaviar, katerega videz, tekstura in – zaradi uporabe alg pri njegovi pripravi – tudi okus spominja na ribjega, je zdrav, do denarnice, planeta ter živali vsekakor prijaznejši nadomestek. Zanj pogosto uporabljajo haloge, pa tudi druge vrste alg, ki so eden najstarejših organizmov na Zemlji ter prava zakladnica pomembnih prehranskih sestavin; tako vitaminov in mineralov kot elementov v sledovih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.