DK, STA

 |  Kultura

Poslovil se je velikan filmske glasbe Ennio Morricone

Umrl je danes ponoči v rimski bolnišnici 

Ennio Morricone

Ennio Morricone
© Nika Records

V rimski bolnišnici je ponoči v 92. letu starosti umrl italijanski velikan filmske glasbe Ennio Morricone. Poleg več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del je ustvaril glasbo za več kot 500 filmov. Za dosežke v filmski glasbi je prejel vrsto nagrad, med drugim dva zlata globusa, nagrado grammy in evropsko filmsko nagrado ter oskarja za življenjsko delo.

Po poročanju Anse je Morricone pred nekaj dnevi nesrečno padel in si zlomil stegnenico. Zaradi zapletov po padcu je preminil danes ponoči. Družina je sporočila, da bo pogreb velikega skladatelja potekal v družinskem krogu.

Pravni zagovornik družine Giorgio Assumma je dodal, da je maestro vse do zadnjega ohranil čilost in ponos. Ob njem je bila do zadnjega trenutka žena Maria, ki ga je spremljala v zasebnem in profesionalnem življenju. Zahvalil se je otrokom in nečakom za vso ljubezen in skrb, ki so mu jo naklonili, poklonil pa se je tudi svojemu občinstvu.

Morricone je v svoji karieri sodeloval z mnogimi znanimi režiserji, kot so Sergio Leone, Terrence Malick, Roman Polanski, Oliver Stone in Margarethe von Trotta.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, milijoni poznajo Morriconejevo glasbo, a je pogosto niti ne povežejo z njegovim imenom. Glasbo je dolgo pisal pod psevdonimoma. Nagrade mu niso pomenile veliko. "Uspeh lahko prinese zadovoljstvo, vendar mora biti glasba vedno čista in korektna, ne sme postati le sredstvo za doseganje prepoznavnosti," je po navedbah agencije APA zapisal v svoji knjigi spominov La musica e oltre (Glasba in še več).

Morricone je v svoji karieri sodeloval z mnogimi znanimi režiserji, kot so Sergio Leone, Terrence Malick, Roman Polanski, Oliver Stone in Margarethe von Trotta, komponiral pa je tudi klasično glasbo in televizijske melodije. Leta 2007 je dobil častnega oskarja za življenjsko delo, potem ko je že opustil upanje na to nagrado. Za kipec za najboljšo glasbo je bil namreč nominiran petkrat, a je vsakič ostal praznih rok. Prvega oskarja za glasbo je dobil leta 2016 za film Osovraženih osem režiserja Quentina Tarantina.

2s0-wbXC3pQ

W-YD2Y8ojYE

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.