Izak Košir

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Dogodki

Uroš Weinberger: Projectories, Galerija Simulaker, Novo mesto

Do 10/10

Holiday Inn

Holiday Inn

Ob 100. obletnici novomeške pomladi se v Galeriji Simulaker z novimi deli predstavlja akademski slikar Uroš Weinberger. Izhodišče za njegovo delo je digitalni kolaž, pri katerem uporabi podobe, najdene na spletu in drugod, in jih pretvori v velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti. Na tokratni razstavi z naslovom Projectories so na ogled dela, ki so nastala letos in lani, za njihovo razumevanje pa je pomembno, da Weinbergerja, ki razstavlja tako doma kot v tujini, dojemamo tudi kot vizualista in ne zgolj kot slikarja, saj v svojih delih slika abstrakcijo trenutnega dogajanja.

Henri Cartier- Bresson: Iz oči v oči (Tête à tête), Cankarjev dom, Ljubljana

22/09—31/01

Veliki francoski fotograf Henri Cartier-Bresson (1908–2004) je vplival na vse fotografe, če ne neposredno, pa vsaj posredno. Na svoji dolgi poklicni poti je med drugim ustvaril tudi 121 portretov, ki jih je leta 1998 izbral za svojo knjigo Tête à Tête, zdaj pa bodo na ogled v Cankarjevem domu. Najzgodnejše podobe izhajajo iz tridesetih let, zadnje je posnel ob koncu fotografske poti. Zbrani portreti – med njimi so neznanci, pa tudi Pablo Picasso, Henri Matisse, Simone de Beauvoir, Marilyn Monroe in Coco Chanel – so odsev 20. stoletja, Cartier-Bressonovega dela, pa tudi njegovega okusa za literaturo in slikarstvo.

12. festival Sonica, različna prizorišča v Ljubljani

22/09—26/09

Na letošnjem festivalu Sonica, ki bo potekal pod naslovom Vrt, ki preganja raj, bo v petih dneh na osmih ljubljanskih prizoriščih na ogled 19 prireditev, na katerih se bo predstavilo 16 umetnikov iz devetih držav. Poleg že odprte razstave v Galeriji Equrna se obetajo še koncerti (denimo nastopi Clare de Asís, Maje Osojnik in Irene Tomažin, Lise Stenberg, pa avdiovizualni projekt Chronostasis), performansi, projekcija filma (Zadnji in prvi ljudje Johanna Johannssonna), pogovori z umetniki in dve okrogli mizi. Več podrobnosti na spletni strani www.sonica.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.