Izak Košir

 |  Mladina 44  |  Kultura  |  Dogodki

Stoletnica: Fellini v svetu, Kinoteka, Ljubljana

Do 06/12

Cesta, Federico Fellini

Cesta, Federico Fellini

Letos bodo v Italiji s številnimi dogodki obeležili stoto obletnico rojstva filmskega režiserja Federica Fellinija. Številne dogodke so ob tem jubileju načrtovali tudi v Slovenski kinoteki, a so jih morali zaradi epidemioloških razmer za nedoločen čas prestaviti, tudi celostno retrospektivo Fellinijevih filmov. Je pa od prejšnjega tedna v prostorih Kinoteke na ogled razstava Stoletnica (Fellini v svetu), s katero so odprli tudi nove razstavne prostore. Gostujoča razstava predstavlja življenje in delo filmskega mojstra, ogledate pa si lahko scenske fotografije, originalne Fellinijeve risbe, družinske fotografije, filmske kostume in intervjuje. Razstavljeno gradivo prihaja iz zbirk številnih italijanskih javnih in zasebnih arhivov.

Simon Chang: Pastirji in klavnica, Galerija Fotografija, Ljubljana

Do 30/11

Simon Chang (letnik 1978) je dokumentarni fotograf, ki je tajvansko prestolnico sprva zamenjal za Češko, pred desetletjem pa se je ustalil v Sloveniji. Beleži pretežno zgodbe ljudi, katerih glas je redko uslišan, zato ne preseneča, da je tudi v avtonomni regiji Kurdistan, ki se razteza čez sever Iraka, Sirijo, Turčijo in Iran ter je bila skozi zgodovino prepogosto izpostavljena nasilju, objektiv obrnil stran od samega konflikta, k ranam, ki so očem manj vidne, prikrite celo znotraj skupnosti same.

Prešernovi nagrajenci za fotografijo, Galerija Prešernovih nagrajencev, Kranj

Do 26/11

V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj je na ogled razstava šestih slovenskih fotografov, ki so bili za svoje ustvarjanje nagrajeni s Prešernovo nagrado ali nagrado Prešernovega sklada. Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Milan Pajk, Tone Stojko, Zmago Jeraj in Boris Gaberščik se predstavljajo vsak s po desetimi fotografijami, ki sodijo v cikluse oziroma ustvarjalna obdobja, za katera so prejeli nagrado, in s po desetimi fotografijami po lastnem izboru, le pokojni Zmago Jeraj je predstavljen z desetimi fotografijami iz svoje zapuščine. Velika večina fotografij je črno-belih, med njimi pa so tudi posnetki, ki sodijo v antologijske preglede zgodovine slovenske fotografije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.